FRANCUSKI POLITIČAR BEZ DLAKE NA JEZIKU! "Srbija je bila kolateralna šteta mastrihtske Evrope!"
Foto: Alo/ilustracija

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova ove zemlje nedavno je u rezidenciji ambasadorke Srbije u Parizu Nataše Marić učestvovao u promociji knjige o 180 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske, sastavljene na osnovu izlaganja s kolokvijuma koji je tome bio posvećen, i kome je i sam svojevremeno dao doprinos.

Ševenmana pamtimo i po zalaganju protiv NATO agresije i bombardovanja naše zemlje 1999. godine, u vreme kada je obavljao funkciju ministra policije i kao političara koji je uvek insistirao na održavanju i negovanju bliskih veza između Srbije i Francuske.

- Izražavam sve svoje simpatije prema srpskom narodu. Iskazujem mu sve moje poštovanje i respekt - odgovorio je Ševenman za "Novosti" na pitanje da prokomentariše kako danas gleda na taj period od pre četvrt veka.

U aktuelnim odnosima vidi nastavak slavne tradicije.

- Verujem da će naša zajednička budućnost biti još svetlija od prošlosti koja nastavlja da nas ujedinjuje - kaže ovaj poznati francuski političar.

Tu misli i na Evropsku uniju.

- Srbija treba da se pridruži ostalim evropskim narodima, naročito slovenskim narodima, u zajedničkoj i prirodnoj sudbini sabratstva koja će im omogućiti da prevaziđu sve teškoće i sukobe iz prošlosti - poručio je Ševenman u rezidenciji.

Tom prilikom je naglasio dužinu i snagu srpsko-francuskih odnosa od obostranog značaja, herojsku borbu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, golgotu, pomoć Francuske, zajednički slavni proboj Solunskog fronta, istakavši da je to prijateljstvo ostalo duboko u srcima mnogobrojnih francuskih porodica i danas, bez obzira na teškoće s kraja devedesetih zbog kojih je zažalio. Naglasio je da je stvaranju jačih veza značajno doprinela i poseta francuskog predsednika Makrona Beogradu pre tri godine.

Na pitanje kako ocenjuje današnje diplomatske odnose između Srbije i Francuske, Ševenman za naš list odgovara:

- Karakterišu je permanentno sećanje i zajednička briga o nacionalnim interesima dva naroda. Takođe, i želja da se gradi zajednička sudbina u okviru mirne evropske i svetske perspektive.

Može li Srbija da bude most između Istoka i Zapada, naročito danas između Rusije i zapadnog sveta, pitanje je koje se prirodno nameće.

- Budimo, zasada, skromni, ne budimo previše ambiciozni, jer još nismo došli do pitanja stvaranja mosta. Ako ta tema nije predmet neslaganja, to je već sasvim dovoljno - istakao je naš sagovornik, i poručio da su ljudi u Evropi predodređeni da žive zajedno.

Rusija nije prepreka

Tokom svog obraćanja, Ševenman se osvrnuo i na, kako je rekao, "apsurdni rat u Ukrajini".

- Mogu da razumem osećanja jednih i drugih, ali, recimo, stvari onakvim kakve su. Nije Ukrajina izvršila invaziju na Rusiju. Ali, Rusija nije prepreka, i ne treba da bude, za dobre odnose između Srbije i Francuske i drugih zapadnih evropskih sila - kazao je Ševenman, podsetivši da je Rusija još od vremena Petra Velikog bila orijentisana ka evropskoj sudbini, kao i da su Rusi veliki evropski narod, izrazivši nadu da će se aktuelne teškoće ubrzo prevazići.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading