Vesić i Кonrad: Saradnja Srbije i Nemačke važna za budućnost Evrope
alo/facebook

 

Vesić je ukazao da Ministarstvo na čijem je čelu sprovodi veliki broj projekata u partnerstvu sa Nemačkom, a posebno je istakao saradnju sa КFV bankom, koja Srbiji pomaže u realizciji Programa „Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine”.

Podsetio je da je na nedavnoj sednici Skupštine Srbije ratifikovan Međunarodni sporazum sa КFV bankom, vrednosti 70 miliona evra, dok je okvirna vrednost čitavog projekta oko 350 miliona evra.

Vesić je istakao da je taj program od posebnog značaja za Srbiju, zbog čega je u Ministarstvu formiran poseban sektor koji će se baviti, između ostalog, projektima komunalne infarstrukure.

“Imaćemo periodične sastanke, na kojima ćemo analizirati u kojoj fazi su projekti, rešavati probleme u njihovoj realizaciji, bez obzira da li je reč o imovini, ili nekim drugim problemima. Nijedan projekat ne može da se realizuje, ukoliko se ne prati i ako se ne učestvuje aktivno u rešavanju problema”, istakao je minstar.

Takođe, istakao je da je za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  važna saradnja sa Evropskom unijom, zbog čega nastoje da u što kraćem roku sinhronizuji sve domaće propise sa evropskim, kako bi se u svim oblastima, a posebno kada je reč o transportu, postigla saglasnost sa standardima Unije. 

Vesić je napomenuo i da je budžet Ministarstva za 2023.godinu 2,5 milijardi evra, te da će naredne godine u kapitalne projekte biti uloženo oko 3,6 milijardi evra, jer je stav Vlade Srbije da se ulaganjem u infarstrukturu privlače strani investitori, raste konkurentnost zemlje, uvećava rast BDP-a, rastu plate i penzije.

“U vreme kada privatni investitori zastaju sa ulganjem, važno je da se nasatavi takav tempo državnog ulaganja”, rekao je Vesić.

alo/facebook

 

Ambasadorka Nemačke Anke Кonrad takođe je istakla da je ta zemlja već dugi niz godina veoma bliski partner Srbije u projektima u oblasti infrastrukture i transporta, i trenutno podržava Srbiju sa  oko 300 miliona evra, u realizaciji projekata izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voza i odlaganju otpada.

“Posebno nas raduje što na taj način 1,6 miliona građana Srbije profitira direktno od naše saradnje”, naglasila je ambasadorka.

Ona je napomenula i da iznos sredstava opredeljen budžetom za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokazuje da Vlada Srbije pridaje veliki značaj projektima u oblastima infrastrukture i transporta.

Ministar Vesić je dodao da se raduje uspehu saradnje Srbije i Nemačke, jer smatra da je takva saradnja dobra za oba naroda. Posebno se zahvalio Nemačkoj na velikom broju investicija nemačkih privrednika koje su realizovane u Srbiji.  

Ministar Vesić je na sastanku pokrenuo pitanje ukidanje režima dozvola za srpske i nemačke autoprevoznike i istakao da je Srbija to spremna odmah da učini. Dogovoreno je da to pitanje bude razmotreno na zajedničkom sastanku radne grupe dva ministarstva koji će se održati u prvom kvartalu naredne godine.
 

Komentari (0)

Loading