IMAĆEMO 16 ZELENIH STANICA NA AUTOPUTEVIMA Potpisan ugovor o finansiranju izgradnje
Rina

Reč je o projektima izgradnje pratećeg sadržaja puta na postojećim odmorištima i parkiralištima za potrebe korisnika elektropunjača, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je izjavio da će Srbija na ovaj način, u narednih nekoliko godina postati najopremljenija zemlja u regionu kada je u pitanju oprema za električne automobile.           

VESIĆ

Foto: Beoinfo/Predrag Mitić

 

Ugovor su potpisali vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, Nenad Soldatović iz kompanije „Itech Corp“ d. o. o. i Boško Leković iz kompanije „Elcom Bgd“ d. o. o.          

Vesić je rekao da postoje tri zemlje u Evropi koje imaju više od tri miliona električnih automobila.

- To su Nemačka, Francuska i Velika Britanija. Evropska unija procenjuje da će do 2030. godine 30 odsto svih automobila na teritoriji EU biti električni - rekao je Vesić.

Naši putevi, kako je naveo, moraju biti opremljeni odgovarajućom infrastrukturom za električne automobile da bismo bili konkurentni.

- Ukoliko ne budemo imali ovu infrastrukturu, oni koji prolaze kroz Srbiju, a mi smo tranzitna zemlja, nas će zaobići. Zato je ovo poslednji trenutak bio da krenemo sa izgradnjom infrastrukture - istakao je Vesić.

Ministar je naglasio da se na putevima Srbije nalazi osam elektropunjača i da je u toku postavljanje 16 elektropunjača, kao i dodatnih sedam na novim deonicama kao što su Moravski koridor i Ruma-Šabac.

- To znači da ćemo ove godine imati 33 elektropunjača, uglavnom na naplatnim rampama. Oni su važni za dopunu baterije - poručio je Vesić.

Naglasio je da će na planiranim zelenim oazama biti postavljeno između pet i 20 elektropunjača po svakoj oazi, kao i izgradnja prodavnica i restorana površine do 100 metara kvadratnih.

- To će omogućiti veći broj elektroautomobila na našim putevima - rekao je Vesić.       

VESIĆ

Foto: Beoinfo/Predrag Mitić

 

On je naveo da je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se naši građani još uvek nisu odvažili da kupuju elektroautomobila upravo nedostatak elektropunjača.

- Uveli smo obavezu pumpama na auto-putevima da moraju na četiri točilice za gorivo da imaju jedan elektropunjač - kazao je ministar.

Kako je naveo, očekuje se postavljanje 80 novih elektropunjača u prvom talasu, a planira se ukupno 320.

Ministar je naglasio da je zadovoljan rezultatima tendera, kao i da su postojale četiri ponude, što govori o značaju samog projekta.

Podsetio je da će uskoro početi proizvodnja električnih automobila u Kragujevcu, kao i da Srbija daje subvencije u iznosu od 5.000 evra za kupovinu električnih automobila, čime država stimuliše korišćenje ovih vozila.

- Predložićemo da električni automobili imaju tablice druge boje kako bi lokalne samouprave mogle da im daju popust na parkiranje. Takođe, predložićemo nižu putarinu za takve automobile - istakao je Vesić, i dodao da su projekti koji se tiču električnih automobila značajni zbog zaštite životne sredine.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading