NEBOJŠA BAKAREC O SKUPŠTINI GRADA BEOGRADA: Revolucionarne odluke gradonačelnika Šapića
Alo

Prvo ću obavestiti građane da gradonačelnik Šapić dolazi na svaku sednicu Skupštine grada, da aktivno učestvuje u radu, da odgovara na sva pitanja odbornika. To ranije, uglavnom nije bio slučaj. Ovo je najpozitivnija pojava. To je svakako u opisu posla gradonačelnika. Uz to gradonačelnik Šapić najavljuje da će prihvatiti svaki konstruktivan predlog opozicije. Aleksandar Šapić se ponaša veoma asertivno. On ima svoje čvrste stavove, ali se sa uvažavanjem odnosi prema tuđim stavovima. Svim građanima koji su gledali prenos sednice, na TV Studio B, sada je potpuno jasno zbog čega je predsednik Vučić, predložio gospodina Šapića za gradonačelnika.

Na sednici koja je održana 28.9.2022. usvojen je izvanredan rebalans budžeta, koji je za 4,5 odsto veći u odnosu na planirani. Pored povećanja prihoda, rebalns podrazumeva i izmenu stavki o trošenju novca građana Beograda, s obzirom na odlično određene prioritete, koji su drugačiji nego na početku godine, zbog toga što se čitav svet suočava sa opštom krizom, pre svega energetskom, zbog rata u Ukrajini, koja utiče na gotovo sve oblasti života. Kriza je odredila drugačije prioritete.

NEBOJŠA BAKAREC O SKUPŠTINI GRADA BEOGRADA: Revolucionarne odluke gradonačelnika Šapića

Alo

 

 

Prioriteti ovog rebalansa budžeta imaju cilj da građani što manje osete krizu. Biće obezbeđeno dovoljno energenata za sistem daljinskog grajanja JKP „Beogradske elektrane”, za grejanje obdaništa, škola, za funkcionisanje javnih komunalnih sistema. Više novca odvojeno je i za održavanje puteva na teritoriji Beograda, i za dečju zaštitu i obrazovanje. Nastavljamo da subvencionišemo boravak dece u privatnim vrtićima, i dece koja borave u državnim vrtićima, sa 2,5 milijardi dinara. U Beogradu više od 80 hiljada dece ide u vrtiće.

Posebno je značajno to što će biti povećana davanja u oblasti socijalne zaštite i to za više od dve milijarde dinara.

Najviše sredstava (1,8 milijardi) će biti dato za vaučere za nabavku sportske i druge opreme za decu preškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kao i za zaposlene u predškolskim ustanovama i obrazovanju. To je bila posebna tačka dnevnog reda. Namera gradonačelnika Šapića, koji je osmislio ovaj izvanredan predlog je da svako dete uzrasta do 18 godina, dobije vaučer u vrednosti od 6000 dinara, godišnje. To se odnosi i na sve zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama (to je rezulatat socijalnog dijaloga sa ovim zaposlenima). Namera je da oko 400.000 lica koristi ovo pravo. Kad su u pitanju deca, pravo na vaučer će dobiti roditelji te dece.

Veoma je značajno što su značajno povećana sredstva za vršenje poslova gradskih opština. U tom pogledu, jedan deo novca za opštine je obezbeđen za vraćanje decenijskih dugova gradskih opština. Za to je jednokratno izdvojeno 1,8 milijardi dinara.

Gradonačelnik Šapić je istakao: da je izdvojena jedna milijarda samo za asfaltiranje najvažnijih ulica, da je izdvojeno 300 miliona dinara za JKP „Zelenilo“ za radove na šetalištu „Lazaro Kardenas“ na obali Save, na Novom Beogradu, čime će i stanari bloka 70 dobiti rekonstruisano šetalište, da je izdvojeno još 150 miliona dinara, za pojačano čišćenje i pranje ulica, da je izdvojeno 300 miliona dinara za javnu rasvetu u prigradskim opštinama, da je izdvojena 1,5 milijarda dinara za nastavak procesa gradnje Bg Metroa (eksproprijacija). Gradonačelnik je istakao da smo se dobro spremili za zimu, da su sanirani dugovi GSP-a, da ćemo u novembru na ulicama imati 150 novih autobusa.

NEBOJŠA BAKAREC O SKUPŠTINI GRADA BEOGRADA: Revolucionarne odluke gradonačelnika Šapića

Alo

 

 

Kao jednu od najvažnijih stvari koje su na dnevnom redu ove sednice Skupštine grada, gradonačelnik Šapić je istakao osnivanje novog Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikacju. Taj Sekretarijat, će voditi računa o radu komunalne milicije, inspekcija i službi za komunikaciju sa građanima. Gradonačelnik je najavio reorganizovanje i rebrendiranje Komunalne milicije. Biće osnovano oko 100 lokalnih komunalnih stanica, gde će biti lokalna sedišta komunalne milicije i inspekcija. Komunalni milicioneri će biti lični asistenti, čuvari reda, komšije Beograđana. Zadatak će im biti da budu na terenu, na usluzi građanima, a ne da sede u kancelarijama, i u automobilima. To je deo težnji da grad bude u službi svih građana. Beograđani žele red – komunalni i javni red, žele da budu zaštićeni, i da se rešavaju njihovi problemi.

Na predlog gradonačelnika osnovana su dva nova gradska javna preduzeća. Prvo, JKP za naplatu, logistiku, i rukovođenje javnim prevozom, što je do sada radila privatna kompanija „Kentkart”. Kako ne možemo da imamo besplatan prevoz, moramo da podignemo kvalitet gradskog prevoza, i da podignemo naplatu usluga prevoza. Osnovano je i JKP „Beogradski park” za upravljanje parkovima na području 10 gradskih opština. Jedan od ciljeva je da se ožive parkovi, pre svega u užem jezgru grada, i da se ispune odgovarajućim sadržajima, na dobrobit Beograđana i posetilaca grada.

Gradonačelnik je predložio, a predlog je usvojen, da se u red važnih beogradskih manifestacija uvrste „Beogradski dani porodice“, koja će biti održavana u maju mesecu, na Međunarodni dan porodice. I gradonačelnik Šapić je rekao da će rado stati na čelo eventualne šetnje, koja će biti održana tim povodom.

Usvojena je i veoma značajna Odluka o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda, kao i izmene i dopune Plana mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda. Time će na predlog gradonačelnika Šapića konačno biti regulisano pitanje „splavova“! Niko se do sada, u poslednjih 25 godina nije usudio da dirne u ovo osinje gnezdo, i da predloži rešenje!

Gradonačelnik Šapić je odredio nove prioritete, nove službe, nova preduzeća. Želja je da se reše svi problemi, želi da debirokratizuju službe i preduzeća. Želi da službe Grada budu dostupnije građanima, da ih približi građanima, da pojača socijalna davanja. Gradonačelnik Šapić želi da građanima, u komšilucima, budu dostupne službe, servisi, i usluge grada Beograda. Gradonačelnik  želi da promeni percepciju građana, pravim reformama i promenama.

Srpska napradna  stranka je uspešan politički brend.

Predsednik Vučić i SNS su uzdigli Srbiju, uzdigli su Beograd za 10 godina. Novi gradonačelnik želi da još više, maksimalno da spusti lokalnu samoupravu, a time i demokratiju, građanima na noge. Želi da okoštale sisteme, učini fleksibilnijim, i dostupnijim Beograđanima. Već sada je dirnuo u mnoga osinja gnezda, ugrozio je interese otuđenih lobija, i svih onih kojima je grad Beograd, bio krava muzara. Na primer. Gradonačelnik Šapić, je zaustavio štetu po grad Beograd koja nastaje putem oglašavanja, preko posrednika, u vozilima GSP-a. Grad je od ovoga, decenijama dobijao destostruko niže iznose od tržišnih, od posredničkih agencija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading