VESIĆ PRED SKUPŠTINOM Podrška državi za pregovore, KiM nije tema za strančarenje!
Facebook/Goran Vesić

Vesić je u parlamentu konstatovao da bi, da su poslanici i pe 100 ili 150 godina, u različitim sazivima parlamentana raspravljali o KiM, situacija bila manje-više ista, i da bi se i tada pričalo i pritiscima i iseljavanju Srba.

Ipak, kaže, bilo bi nekorektno da se ne konstatuje da je pozicija naše države danas, kada su u pitanju pregovori, bolja, pre svega zbog toga što je 18 zemalja proteklih godina povuklo priznanje tzv. Kosova.

“A, čuli smo od predsednika da ima još sedam, a možda i osma nota o povlacenju priznanja. Prvi put većina zemalja Ujedinjenih nacija, od 197, ne priznaje tu samoproglašenu nezavisnost. To je pobeda Vučića i Srbije. Olako smo prešli preko toga. A, da je bilo lako, neko bi to uradio ranije”, rekao je Vesić.

Ukazao je da Vučić nije odbio nijedan razgovor, naprotiv, išao je i na one najbesmislenije, i borio se za interese Srbije, dodajući da Briselski i Vašingtonskiu sporazumi nisu idealni, ali su najbolje što imamo.

“Što ih Priština ne sprovodi, ako su dobri za njih, a ne za Srbije. Što ne formiraju ZSO”, upitao je Vesić.

Kaže da je najvažnije i velika pobeda što Srbi na KiM govore jednim političkim glasom, iako bi mnogi da se Srbi podele.

Rekao je da mu je tokom sednice uši zaparala ocena da je “Otvoreni Balkan” privatna inicijativa Vučića i Edija Rame.

“Ugled predsednika Srbije i sve snažnija pozicija zemlje doveli su do toga da on može legitimo da postavi i pred zemlje koje priznaju samoproglašenu nezavisnost KiM politicke, istorijske, kulturne i ekonomske interese Srbije”, rekao je Vesić.

Govorio je i o ulaganjima i imovini Srbije na KiM, navodeći da je Srbija u 60 godina uložila više od 17 milijardi dolara u putnu, energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu na KiM, što znači da polaže legitimno pravo na bar 80 odsto svih infrastrukturnih i privrednih kapaciteta na KiM.

“Gazivode su srpska imovina, gradila ih beogradska Hidrogradnja. Da bi se formiralo jezero raseljeno je srpsko stanovništvo iz Ibarskog Kolašina. Potopljeno je više od 600 domaćinstava, dve crkve i četiri groblja… Izgradnja Gazivoda finansirana je iz kredita MMF, a neke od tih kredita Srbija i dalje vraća međunarodnim kreditorima”, rekao je Vesić.

Naveo je i da Srbija zemlja od 2002. godine do danas otplatila više od 700 miliona evra kredita kojima su građena preduzeća na KiM, a do 2041. godine će platiti 930 miliona evra, ukupnog duga.

“Iz tih kredita gradilo je„Kosovo B”, kop „Belaćevac”, deo Trepče, Fabrika akumulatora, Fabrika baterija u Gnjilanu i „ Feronikl”, „Balkan” u Suvoj Reci, Industriju sintetičkih vlakana „Printeks” u Prizrenu, Fabriku šavnih cevi u Uroševcu, Fabriku radijatora u Gnjilanu… Taj dug je naša tapija nad imovinom na Kosovu”, rekao je Vesić.

On je naveo da je mnogo laži izneto o Vučiću ovih dana, a jedna se odnosi na njegovo ponašanje kada je ubijen Zoran Ðinđić.

Vesić je rekao da je on tog 12. marta, prvi ušao u praznu zgradu Vlade Srbije, te da zna sa kim se čuo u tih nekoliko sati, a među njima je bio i Vučić.

“Znam koliko mu je bilo teško. Zato što je odgovoran, zato je što je znao kakva je to nesreća za državu i zato što je čovek”, rekao je Vesić.

On je pozvao poslanike da podrže izveštaj, aktivnosti predsednika i vlade u pregovorima i da budu jedinstveni.

Pratite nas i na Telegramu

Komentari (0)

Loading