MIROVIĆ: Veze Srpske i Srbije prirodne, trajne i neraskidive
Foto: vojvodina.gov.rs

„To je jedan kompaktan i nedeljiv nacionalni identitet sa nizom vertikala koje su – u vremenu koje je za nama – izdržale velika istorijska iskušenja i koje nas od ništa manjih iskušenja brane i danas”, izjavio je predsednik Mirović.

Podsetivši na međudržavni Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, kao i na druge dokumente, među kojima je i Protokol o saradnji Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srpske, Mirović je naglasio da nas sadašnje granice više spajaju nego što nas razdvajaju.

Pratite nas i na Viberu, najnovije vesti ŽIVELA SRBIJA.

Prema Mirovićevim rečima, vreme u kojem živimo jeste vreme velikih izazova i teških iskušenja – i za Republiku Srbiju i za Republiku Srpsku.

„Svetskim moćnicima i dalje smeta nepokolebljivost našeg naroda i njegovog rukovodstva da Srbija vodi nezavisnu politiku, da jača svoju ekonomiju i svoju vojsku, da se – uprkos pritiscima – ni po koju cenu ne odrekne Kosova i Metohije, da čvrsto stoji iza Republike Srpske, da sačuva vojnu neutralnost kao trajno strateško opredeljenje. I zato je jedinstvo, na kojem danas toliko insistiraju Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i svako kome su u srcu sloboda i napredak srpskog naroda, ključna reč za ostvarivanje svih naših ciljeva, za pobedu u toj borbi, a ponekad mi se čini – i za naš opstanak”, izjavio je predsednik Mirović.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je da je ova manifestacija doprinela jačanju mostova koji spajaju Srpsku i Srbiju.

„Ta saradnja nikada nije bila jača i nikada konkretnija na obostran interes građana“, izjavio je ministar Klokić.

 „Nakon sedmodnevne promocije, u deset gradova u Srbiji, predstavljene su investicione mogućnosti Republike Srpske i njenih potencijala u oblastima privrede, nauke, kulture, turizma, ugostiteljstva, kulinarstva, kao i druge mogućnosti koje učvršćuju veze između srpskog naroda sa obe strane reke Drine“, izjavio je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

„Ova manifestacija održava se u Novom Sadu, na pravom mestu i u pravo vreme, uoči 15. septembra, Dana nacionalnog jednistva i zastave. Podržavamo potrebu našeg naroda, gde god da živi, da ima što prisnije odnose sa svojom maticom, Republikom Srbijom“, izjavio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Završnicu desete manifestacije obeležio je koncert združenog simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i Srpskog narodnog pozorišta, uz dirigentsku palicu Branke Radošević Mitrović.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici gradova i opština iz Republike Srpske i drugi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading