TEŠKI DANI SU PRED SRBIJOM Nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou – koje su teme na stolu
Foto: Alo!

Predsednik Aleksandar Vučić u Briselu će se najpre u sredu sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a nakon toga će se obratiti medijima.

Stoltenberg će potom odvojeno razgovarati sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Uoči sastanaka sa Stoltenbergom, predsednik Vučić je rekao da pre svega očekuje da će se razgovarati o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno na severu Kosmeta, kao i o uspostavljanju bolje komunikacije i saradnje sa NATO-om.

U četvrtak će biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou posle više od godinu dana. Vučić će razgovarati šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kao i sa Aljbinom Kurtijem.

KURTI ŽELI DA ZAPAD PRITISNE BEOGRAD! Čeka nas burna nedelja, pregovori u Briselu imaju TRI nepoznanice

S obzirom na izjave koje su stizale prethodnih dana, stavovi Beograda i Prištine biće veoma suprotstavljeni.

Iz Evropske službe za spoljne poslove saopšteno je da će sastanak početi u 10.30, kao i da će Borelj imati odvojene sastanke s Vučićem i Kurtijem. Fokus sastanka će biti na načinima da se dijalog unapredi, kao i na postizanju "sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji". Razmatraće se i aktuelna pitanja, a cilj je smanjivanje tenzija na terenu, saopšteno je iz EEAS-a. Nakon sastanka, Borelj će se obratiti medijima.

Predsednik Vučić kaže da u Brisel dolazi pre svega kako bi se očuvali mir i stabilnost i kako bi se poštovale međunarodne pravne norme – od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. Odnosno, formiranje Zajednice srpskih opština je glavna tema za Beograd, s obzirom na to da ni posle više od devet godina Priština nije ispunila tu obavezu.

Za prištinsku stranu ne postoji nijedna druga tema osim uzajamnog priznanja Beograda i Prištine. Kurti je poručio da ga ne zanimaju ni tablice, ni lične karte, tu odluku je odložio za septembar, ali će insistirati na razgovoru o uzajamnom priznanju.

EU pak poručuje da ne želi da nameće rešenja, već da se spuste tenzije i da se dijalogom dođe do kompromisnog rešenja.

"Ambasadori Kvinte podržavaju odluke Prištine"

Dan pošto su se predstavnici Srba sa Kosova i Metohije sastali sa predstavnicima Kvinte, u Beogradu na vanrednoj konferenciji sa novinarima podelili su detalje sastanka. Američki, nemački, britanski, francuski, italijanski ambasadori, navode, podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i odluke koje Priština donosi.

Tanjug

 

"Pozvali su nas da prihvatimo realnost na terenu, a to je da je Kosovo nezavisno. Nijedan Srbin to neće prihvatiti. Oni podržavaju odluke koje Priština donosi, a naročito su podvukli i bacili akcenat na to da podržavaju odluke Prištine o tablicama i odluku Prištine o uvođenju nekakvog ulaznog i izlaznog dokumenta", rekao je Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

I danas kažu – ne pada im na pamet da se odreknu važećih dokumenata i registarskih oznaka. Poslednju odluku Prištine vide kao vrh ledenog brega.

"Smatramo da jednostrani potezi ne doprinose nikome, ne doprinose boljitku ni Srbima ni Albancima ni svima ostalima koji žive u ovom regionu. Poslednjih dana imamo prisustvo etnički čisto albanskih specijalnih jedinica koji vršljaju u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Srpski narod ne želi nikakav sukob, a verujem da i običan albanski narod ne želi nikakav sukob", poručio je Zoran Todić, gradonačelnik Leposavića.

"Pedeset godina imam i pedeset godina prosto ne možemo da živimo mirno i normalno kao što se živi u celom svetu", dodala je Mladenka Utvić, zamenica gradonačelnika Zubin Potok.

"Pitanje formiranja ZSO biće na dnevnom redu"

Atmosfera dva dana uoči sastanka na najvišem nivou u Briselu ne ohrabruje direktora Kancelarije za KiM da će u dijalog biti pomaka.

"Ovo na koji način su predstavnici država Kvinte razgovarali sa Srpskom listom, način na koji su prenosili svoje poruke srpskom narodu na KiM govori pod kako teškim okolnostima mi putujemo u Brisel. Pitanje formiranja ZSO biće na dnevnom redu i mi ćemo insistirati snažno na tom pitanju i u Briselu, jer bez ZSO nema mogućnosti normalizacije odnosa Beograda i Prištine i to svi moraju da shvate", naveo je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Premijer privremenih prištinskih institucija govorio je o ishodu odlaganja odluke o obaveznom izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata.

"Nisam zabrinut. Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima – ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta ili će ih obe strane ukinuti. Ali ne isključujem ni mogućnost drugačijeg dogovora tokom predstojećeg susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu", istakao je Aljbi Kurti.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da je situacija veoma tenzična u opterećena "upravo takvom neozbiljnošću i takvim ponašanjem zvaničnika Prištine".

Tanjug

 

 

"To je razlog za brigu. Ono što je veći razlog za brigu je što nikada ogoljenije i sve više i zapadni zvaničnici koji su priznali njihov separatizam i dali mu legitimaciju neke kvazi državnosti, što im i oni daju takve stvari za pravo", dodaje Selaković.

EK: Biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima

U međuvremenu Evropska komisija saopštava – u dijalogu Beograda i Prištine u četvrtak raspravljaće se o svim otvorenim pitanjima. Još ne izlaze sa preciznom agendom sastanka.

"Za EU je najvažnije da dve strane obustave neprijateljstva, uz zapaljive poruke i napetosti i da deluju odgovorno. To je predmet dijaloga, predstavnici strana dolaze i videćemo šta će biti ishod i o tome ne mogu da spekulišem", naglasila je Nabila Masrali, portparolka u Evropskoj komisiji.

U danima posle tenzija na severu KiM zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar poručio je da svi sporazumi Beograda i Prištine treba da budu poštovani, uključujući i sporazum o ZSO. Američki ambasador u Srbiji na pitanje građana na Tviteru zašto SAD ne izdejstvuju njeno formiranje, kaže "cilj pregovora je evropska budućnost Kosova i Srbije", a da u Evropi ZSO ne bi bio jedinstven slučaj.

Komentari (134)

Loading
Popov

17.08.2022 09:55

@gago - Uvek je bolje razgovarati nego ratovati

Zola

17.08.2022 08:23

Veoma je važno pregovarati i sačuvati mir!

Popovic

17.08.2022 10:01

@Zola - Uvek je bolje pregovarati nego ratovati,nama je cilj da sacuvamo mir i stabilnost

Roki

17.08.2022 08:24

Jesu teški dani pred nama ali smatram da će predsednik dati sve od sebe!

Miler

17.08.2022 10:27

@Roki - Vucic se trudi da se pronadje najbolje resenje za obe strane mada to se Kurtiju ne svidja

Šeki

17.08.2022 08:25

Smatram da je Srbija ispunila sva svoja obećanja prema Prištini!

Kaća

17.08.2022 08:32

Kurti nastavlja po svom, rekla bih po njegovoj izjavi. Zaista mu neko mora stati na put!

Jelena Zdravkovic

17.08.2022 08:33

Briselski sporazum se mora postovati, iako Kurti godinama unazad sabotira sve svoje obaveze i načela sporazuma! Nadam se da ce se tome stati na put!

Milena

17.08.2022 08:34

Vazno je za gradjane na Kosmetu da se ovaj dijalog izmedju Vucica i Presedavajucih iz Brisela odrzi na najvisem mogucem nivou i da se ucini sve da se nemiri smire i samim tim pokaze Kurtiju gde mu mesto!

Suza

17.08.2022 08:34

Srbija tezi miru i stabilnosti sto se ne bi moglo reci za Pristinu

Jelena

17.08.2022 08:34

U ovim predstojecim danima, Srbiji, Vučiću je prioritet odrzavanje mira i stabilnosti na Severu Kosmeta, na sve moguće načine!

Suza

17.08.2022 08:35

Srbija tezi konstruktivnom dijalogu Beograda i Pristine, da se nadje neko kompromisno resenje

Tamara

17.08.2022 08:35

Teški dani jesu pred Srbijom, ali se nadam da će ih predsednik prevazići kao i sve do sada. Podrška Vučiću.

Mladen

17.08.2022 08:35

Znamo da ce Vucic dati sve od sebe da u Briselu zastiti i odbrani srpske interese

anja

17.08.2022 08:36

Veliki teret nosi na leđima, ali verujem da će se uspešno izboriti sa svim problemima u vezi KIM.

Lana

17.08.2022 08:38

Bezbednosna situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno na severu Kosmeta, kao i o uspostavljanju bolje komunikacije i saradnje sa NATO-om će biti glavne i ključne teme sastanka u Briselu.

Milica B

17.08.2022 08:38

Mislim da ne postoji tema na kojoj bi Kurti pristao na kompromis.Mislim da će doći sa tvrdo postavljenim stavovima na koje Beograd neće moći pristati.

Ana

17.08.2022 08:39

Srbija i predsednik žele da se pokrene dijalog a ako do njega dodje biće teško pregovarati. Podrška za predsednika.

Jasna

17.08.2022 08:39

Kurti bi želeo da Zapad pritisne Beograd, ali se nadam da će Zapad i Amerika pritisnuti Prištinu i naterati je na dijalog.

Lana

17.08.2022 08:41

Formiranje Zajednice srpskih opština je glavna tema za Beograd, s obzirom na to da ni posle više od devet godina Priština nije ispunila tu obavezu kao ni ostale predviđene rezolucijom 1244.

Uros

17.08.2022 08:41

Za dijalog su potrebne dve strane. Mi smo spremni na dijalog a da li su i Albanci to cemo jos videti.

Uros

17.08.2022 08:41

Za dijalog su potrebne dve strane. Mi smo spremni na dijalog a da li su i Albanci to cemo jos videti.

Igor R

17.08.2022 08:42

Samo zahvaljujući Vučiću se održao mir do sada. Šta će biti dalje zavisi od Kurtija i njegovih ljudi. Ako budu i dalje provocirali i radili na tome da proteraju srpski narod neće biti dobro.

sasa

17.08.2022 08:44

Bilo bi dobro da dodje do pomaka u dijalogu,ali to najvise zavisi od Pristine koja je do sada opstruisala isti

sasa

17.08.2022 08:44

Bilo bi dobro da dodje do pomaka u dijalogu,ali to najvise zavisi od Pristine koja je do sada opstruisala isti

stevo

17.08.2022 08:45

Srbija je za mirno resenje i kompromis,krajnje je vreme da se i Pristina urazumi i vrati dijalogu

stefan

17.08.2022 08:46

Treba insistirati na ZSO ,jer to je bila obaveza Pristine iz Sporazuma"!!!

Patak

17.08.2022 08:48

Srbija ce nastojati da po svaku cenu sacuva mir i stabilnost na KiM

Aleksa

17.08.2022 08:49

Vučić će uvek da vodi dijalog i da se zalaže za mir

Pavlovic

17.08.2022 08:49

Za dijalog su potrebne dve strane,sto do sada nije bio slucaj nazalost.Pristina je ta koja sve vreme minira da tako kazem isti i opstruise od samog pocetka

Gordana

17.08.2022 08:49

Srbija nikada neće da dozvoli da iko urušava mir

Mile

17.08.2022 08:50

Teško je razgovarati sa onima koji ne žele razgovor kao što je to na prmer Kurti.

Gradimir

17.08.2022 08:50

Sačuvanje mira je od izuzetnog značaja za Srbiju i za napredak

Mile

17.08.2022 08:53

Iz dosadašnjih razgovora u Briselu, samo je pritiskan Beograd, Priština nikad. Kada bi objektivno od obe strane zahtevli isto, problem na Kosovu bi bio rešen.

Mile

17.08.2022 08:54

Teškidani su pred Srbijom, ali pravda je na strani SDrbije. Mi ničije ne želimo, ali se svoga nikad nećemo odreći.

Mato

17.08.2022 08:55

Srbija se nikada neće odreći svoje teritorije!

Mile

17.08.2022 08:57

Srbija kao i svaka druga država nikad nebi pristala na unitavanje i proterivanje svoga narod sa svoje teritorije, a to se upravo na Kosvu dešava. Očekujem pozitivan pomak dans u Briselu što se situacje na Kosovu tiče.

Mile

17.08.2022 08:59

Nadam se da će dijalog u Briselu biti objektivan i da će kriza u našoj južnoj pokrajini uskoro biti rešena.

Zoran

17.08.2022 09:03

Iza svih odluka Pristine stoji Zapad, a to odluke cesto narusavaju mir i stabilnost.

Ema

17.08.2022 09:14

Situacija je ozbiljna,ali Priština mora da shvati da nemiri nikome dobro ne mogu doneti.Samo mirnim putem moze se doći do nekog rešenja.

Nina

17.08.2022 09:26

Srbija zeli mir i za mir se zalaze. Nadamo se da ce razgovori biti uspesni.

Mara

17.08.2022 09:27

Pred nasim predsednikom su teski razgovori.

Nesa

17.08.2022 09:28

Pristina ne zeli pregovore u tome i jeste problem.

Hana

17.08.2022 09:30

Pred Srbijom jesu teski dani jer Srbija zeli dogovor, a Pristina ne.

Kote

17.08.2022 09:31

Nadamo se da ce ovog puta pregovori uroditi plodom.

Anja

17.08.2022 09:35

Predsednika ocekuju jako teski razgovori u Briselu.

Nenad

17.08.2022 09:37

Nasa zemlja je uvek bila za dijalog i resenje , ali drugu stranu to nije nikada zanimalo.

Mimi

17.08.2022 09:39

Srbija vodi mudru spoljnu politiku ispunila je sve a Albanci ništa

Vasa

17.08.2022 09:40

Srbija postuje sve dogovore ,a Pristina ni jedan vec radi po svome.

Natasa

17.08.2022 09:42

Nasa zemlja je uvek za mir i ka tome tezi ,ali ne zavisi sve od nas.

Mila

17.08.2022 09:44

Najvaznije je sacuvati mir i bezbednost naseg naroda.

Nnccn

17.08.2022 09:49

Situacija jeste teška, ali nemamo izbora, i moramo se izboriti za naš Kosmet.

Jovan

17.08.2022 09:50

Srbija očekuje od Zapada da urazumi Prištinu kako bi došlo do kompromisnog rešenja. Podrška predsedniku Vučiću!

Ana

17.08.2022 09:51

Srbija je sve dogovoreno ispunila a Pristina apsolutno nista.

Zare

17.08.2022 09:52

Veoma je vazno za Srbiju da se nastavi dijalog sa Pristinom

Aleksandra

17.08.2022 09:52

Prvo treba pritisnuti Kurtija da se formira ZSO. Posle će sve biti lakše.

Dzo

17.08.2022 09:52

Kurti je neodgovoran i avanturisticki nastrojen politicar, sa kojim je gotovo nemoguce postici kompromisni dogovor!! Poslusace jedino ako "veliki tata" naredi, a to su SAD!!

Julija

17.08.2022 09:52

Srbija će pokušati da nađe kompromis, najbolje rešenje. Veoma je važno razgovarati.

Zarko

17.08.2022 09:53

Ni jedan dijalog sa Kurtijem nije lak a narocito ova danasnji u Briselu

caca

17.08.2022 09:53

Teški dani jesu pred nama,ali mi verujemo u odgovornu politiku našeg predsednika,koji sve probleme rešava mirnim razgovorima!

Mila

17.08.2022 09:54

Nijedan Srbin neće prihvatiti nezavisnost KiM, to Kurtiju treba da bude jasno.

Lidija

17.08.2022 09:54

Ne otežava Kurti samo Srbima, već i kosovskim Albancima. Mnoge je stid Kurtijevih odluka.

Vojka

17.08.2022 09:54

Zemlje Kvinte sprovode svojevrsni apsurd,daje se podrška za nešto što nikad nije dogovoreno a ne sprovodi se ono što je dogovoreno

Petar

17.08.2022 09:55

Najzad da se Vučić sastane sa Kurtijem u četiri oka i da čuje neke stvari, dokle može da ide i da je za albance bolje da nas ne diraju, nemoj da čačkaju mečku, jer im neće biti dobro ako nas isprovociraju. Žalosno je što u celoj ovoj priči zapad stoji iza ljudi kao što su Kurti i ostala bagra, al nema veze odbiće im se to jednog dana o glavu ubeđen sam u to. Ne znaju oni sa kim imaju posla!

Patriota

17.08.2022 09:55

EU ponovo pokazuje dvostruke aršine po pitanju KiM.... Navodno teže dijalogu, a Priština tera svoje i sve prebaciju na Srbiju...

Robi

17.08.2022 09:56

Razgovori sa Stoltenbergom i Eskobarom su 100 puta vazniji od razgovora sa Kurtiem! nemoguce je razgovarati sa covekom, koji u startu zauzima rigidan stav da ce ili biti po njegovom ili nece biti nikako!!

Marija

17.08.2022 09:56

Ubeđena sam da će Vučić uraditi sve što je u njegovoj mogućnosti. Razgovori su ključni za kompromisno rešenje.

Marko

17.08.2022 09:56

Tenzijue su sve vece Kako se dijalog priblizava. Sanse su nam stvarno male,kada vidimo ko je sa druge strange. Svim srcem smo uz naseg predsednika.

Mila

17.08.2022 09:56

Razgovori treba da se vode politički odgovorno kao što Srbija čini da bi se mir sačuvao, ali previše se tolerišu provokacije Prištine

Nataša

17.08.2022 09:56

Teško dani sigurno predstoje za Srbiju i srpski narod, ali sve dok vodimo konstruktivne razgovore i temeljnu politiku nema problema.

Miša

17.08.2022 09:57

EU neće vršiti pritisak na Prištinu, da poštuje rezoluciju 1244, ali mu ne smeta što stalno vrši pritisak na Srbiju, da se odrekne svog dela teritorije.

Deda

17.08.2022 09:57

Dokle god je Vučić na čelu Srbije, boriće se svim raspoloživim sredstvima za zaštitu Srba!

Saša

17.08.2022 09:57

Najbolji način za rešenje problema je dijalog.

Jovana

17.08.2022 09:58

Srbija je uvek za dijalog i kompromisno rešenje, nastojimo očuvanju mira i stabilnosti na KiM.

Laki

17.08.2022 09:58

Priština mora da shvati da moraju da pregovaraju i da spuste tenziju!

Aleksandra

17.08.2022 09:58

Razgovor sa Kurtiem je kao igra "gluvih telefona"...Dzabe je posvecenost i dobra namera predsednika Vucica da se postignu kompromisni dogovori, kada sa druge strane imate Kurtia, koji je odlucio da ne zeli nikakav dogovor!!

Marija

17.08.2022 09:59

Nadam se pozitivnom ishodu nove runda dijaloga Beograda i Prištine.

Jana

17.08.2022 09:59

Ni u jednom trenutku necemo sumnjati u sposobnosti naseg predsednika. Verujemo da ce uspeti da iznese ceo dijalog onako kako treba,ponosnio I zastitnicki prema nasem narodu.

Neša

17.08.2022 10:00

Priština bi trebalo da počne da poštuje potpisane sporazume, posebno onaj o ZSO.

Nemus

17.08.2022 10:00

EU hoće da Srbija prizna Kosovo, zato se uvek pravi pritisak na Srbiju, a Kurtiju se dopušta bahato ponašanje!

Mare

17.08.2022 10:01

Priština godinama unazad pokušava da sabotira dijalog.

sima

17.08.2022 10:01

Najvaž'nije je sać;uvati mir i boriti se da dijlogom postignemo što bolje uslove za ćivot srpskog naroda na KiM

Robi

17.08.2022 10:01

Kurtiu odgovara konfliktna situacija na severu KiM i zato putuje u Brisel sa namerom da minira sve ponudjene predloge za kompromisno resenje problema sa KiM! Pitanje je samo koliko su SAD spremne da ga podrze u tim ratnim igrama!

jova

17.08.2022 10:02

Teški dani su pred nama ali najveći teret nosi predsednik koji ide u Brisel sutra, odlučan a se izbori za sva prava koja pripadaju srpskom narodu

aca

17.08.2022 10:02

Vučić u Brisel dolazi pre svega kako bi se očuvali mir i stabilnost i kako bi se poštovale međunarodne pravne norme.

Milica

17.08.2022 10:02

Problem star godinama i ne može da se reši preko noći već zahteva strpljenje i mudrost što Vucicu svakako ne nedostaje.

Nina

17.08.2022 10:03

Treba poštovati rezoluciju 1244, Briselski sporazum i mirnim pregovorima razrešiti ovaj dugotrajni proces, pa se okrenuti ka budućnosti.

Bane

17.08.2022 10:03

Verujem da će se predsednik Vučić, kao i uvek, svim silama boriti za Srbiju.

rade

17.08.2022 10:03

Moramo se boriti za sve što pripada srpskom narodu ali moramo biti i mrni staloženi i težiti dijalogu i očuvanju mira

Boka

17.08.2022 10:03

Sramno je to što rade, ali i očekivali smo da će podrška ići na stranu Prištine

kosta

17.08.2022 10:04

Zapad mora biti pravedan i uvideti šta sve radi Priština koja svojim nepoštovajem i bezobrazlukom želi samo da iseli srbe sa KiM

milka

17.08.2022 10:04

Sutra je težak dan pun iščekivanja iz Brisela ali verujemo u odlučnost našeg predsednika koji če se lavovski boriti za svoj narod koji živi u veoma teškim uslovima na teritoriji KiM

as

17.08.2022 10:05

Nikako da EU pritisne Kurtija i da se formira ZSO?

Bobica

17.08.2022 10:05

Nije lako predsedniku Vučiću, ali verujem da neće napraviti ni jedan korak u nazad

Markiz

17.08.2022 10:05

Vucic ide u Brisel kako bi se borio za svoju zemlju i njen narod. Ima jedan cilj a to je da iznese svoj stav o formiranju ZSO koja jos uvek nije formirana a dogovorena je pre devet godina.

Boki

17.08.2022 10:07

Srbija na celu sa Vucicem zeli da pregovara sa Pristinom i nadje zajednicko resenje za svaki problem. Ali to isto ne zeli i Pristina jer za dogovor su potrebne dve strane.

Milojko

17.08.2022 10:08

Srbija nikad neće prihvatiti nezavisnost KiM.

Mila

17.08.2022 10:08

Uvek je teško za nas kada je u pitanju rešavanje pitanja KiM, ali bez obzira na to, bitno je zadržati smirenost i pažljivo pristupiti pregovori ma. Velika podrška za Vučića pošto to odlično radi.

Jasna

17.08.2022 10:09

Odlazak Kurija u Brisel je bez razloga, ako za prištinsku stranu ne postoji nijedna druga tema osim uzajamnog priznanja Beograda i Prištine, jer se to neće desiti.

Mišel

17.08.2022 10:09

Na KiM se za sve pita "ujka Sem"! Kurti je samo slepi izvrsilac svih planova Bele kuce!! Tako ce biti i na sastanku u Briselu! Kurti ce se ponasati onako kako mu SAD kazu!

Mare

17.08.2022 10:09

Kurti se osilio jer ima ledja zapada, ali Srbija i Vucic imaju svoje principe kojih se pridrzavaju i za koje se bore a to je formiranje ZSO kao i ne priznavanje lazne drzave.

Peđa

17.08.2022 10:09

Ambasadori Kvinte su direktni krivci za trenutnu situaciju na KiM.

Boki

17.08.2022 10:09

Bilo ko da je na Vučićevom mestu mislim da ne bi bio ovoliko istrajan po pitanju KiM i da ne prihvata nezavisnost ni kao jednu opciju

Jovan

17.08.2022 10:10

Zapad se ponaša kao da su devedesete. Srbija danas nije sama i ima moćne saveznike.

Dragana

17.08.2022 10:12

Briselskim sporazumom od pre devet godina Pristina se obavezala da ce formirati ZSO sto do sada nije uradila. Nadam se da ce neko uspeti da natera Pristinu da ispuni svoje obaveze.

Bojan

17.08.2022 10:13

Zajednica Srpskih Opština je ključna za nastavak dijaloga, bez formiranja ZSO nema bilo kakvih kompromisa.

Uroš

17.08.2022 10:14

Biće opet velikih ptitisaka da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji.

Vlada

17.08.2022 10:15

I nakon godinu dana od poslednjeg susreta i dijaloga Beograda i Pristine pomaka na bolje nema. Srbija je spremna na pregovore ali ne i Pristina a za kompromis je potrebno dvoje.

Boba

17.08.2022 10:15

Mislim da će i posle ovog dijaloga Kurti da nastavi po svom, njega treba neko da nauči pameti i lepom ponašanju

Bilja

17.08.2022 10:16

Pa ne znam čemu mižemo da se nadamo i kakvoj pomoći od EU kad su vodeće sile priznale nazavisnost

Miki

17.08.2022 10:24

Samo mirnim putem moze se doći do rešenja situacije.

Jana

17.08.2022 10:53

Razgovori i dijalog su svakako vazni, ali mislim da Pristina ni ovaj put nece saradjivati.

Milos

17.08.2022 11:02

Razgovorom mozemo resiti. Nas predsednik ce sve dati od sebe da se sacuva mir i stabilnost.

Iv

17.08.2022 11:11

Srbija je spremna za nastavak dijaloga i postizanje kompromisnog rešenja.

Iv

17.08.2022 11:13

Presednik ima ni malo lak zadatak, da sedne za sto i pregovara sa onima koji nisu spremni za razgovor.

Ivaa

17.08.2022 11:15

Verujem u politiku koju vodi predsednik, da će se boriti sa interes Srbije.

Ivaa

17.08.2022 11:23

Veoma je važno da se razgovara, ali je isto tako važno da za razgovor bude spremna i druga strana.

Ivaa

17.08.2022 11:26

Srbija će se uvek zalagati sa dolaženje rešenja mirnim putem.

Igor

17.08.2022 11:40

Razgovorima izmedju Beograda i Pristine nema kraja, jer traju vise od 20 godina, i malo sta se promenilo od pocetka razgovora.

Zeljko

17.08.2022 11:43

Dok se ne osnuje Zajednica Srpskih Opština na Kosovu i Metohiji neće biti pomaka u dijalogu između Beograda i Prištine.

Mario

17.08.2022 11:45

Prištinske vlasti znaju samo za ultimatum priznanja Kosova, oni ne žele dijalog, ali naravno Vučić neće nikad priznati lažnu državu Kosovo.

Mila

17.08.2022 11:46

Pfedstavnici Kvinte odavno su prkznali nezavisnost Kosova i to nije nista movo i neka ostave Srbiju na miru.

Goksi

17.08.2022 11:47

Nema pomaka u dijalogu jer Kurti ne želi dijalog već priznanje pa čak i rat. Srećom Vučić je smiren i diplomatski i politički ima da pobedi prištinske vlasti.

Daki91

17.08.2022 11:49

Ako se Kurti ne opameti ima da prođe kao Tači ili Haradinaj, ni Kvinte mu neće pomoći.

Joxa

17.08.2022 11:51

Džabe pritiskaju i Kurti i zapad jer Vučić neće nikad priznati nepostojeću državu Kosovo.

Sladja

17.08.2022 13:01

Razgovorom i postizanjem dogovora možemo resavati situacije.

Darko

17.08.2022 13:25

Sastanak sa Stoltenbergom je za nas vrlo značajan, zbog situacije na KIM. Vučić će sigurno pokušati da dogovori da na KIM ostane mirno i bezbedno za srpski živalj.