POSLE KONČANJA ISTRAGE Kancelarija evropskog tužioca podigla je optužnicu protiv 10 hrvatskih građana
Shutterstock/Rawpixel.com

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica podignuta nakon istrage zbog krivičnih dela aktivne i pasivne korupcije i zloupotrebe položaja između 2018. i 2021.

Sva četiri slučaja povezana su s građevinskim projektima ukupne vrednosti 22,6 miliona evra, a šteta za budžet Evropske unije u velikoj je meri sprečena zahvaljujući efikasnosti istražitelja, navodi se u saopštenju.

Optužnicom Grgiću stavlja se na teret da je, kao gradonačelnik Nove Gradiške, dva puta od prvooptuženog preuzetnika Kreše Peteka dogovorio i primio 15.000 evra mita u zamenu za manipulaciju postupcima javne nabavke kako bi firmama povezanima s Petekom omogućila dodeljivanje poslova na dva građevinska projekta.

Reč je o projektima izgradnje reciklažnog dvorišta i solarne elektrane. Procenjena vrednost prvog projekta bila je 900.000 evra, od čega je 562.000 evra bilo finansirano iz Kohezionog fonda Evropske unije, dok je vrednost drugog projekta bila 700.000 evra, od čega je 85 posto bilo finansirano iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

U ova dva korupcijska slučaja, učestvovala su još tri optužena i to na način da su pomagali prvooptuzenom i drugooptuženom u davanju mita, zloupotrebi položaja i nezakonitom pogodovanju u postupcima javne nabavke.

Projekt izgradnja reciklažnog dvorišta je nakon manipulacije postupkom javne nabave dodeljen firmama povezanima s Petekom koji je kao nagradu gradonačelniku Grada Nova Gradiška platio dogovoreni iznos mita.

Ovakvim postupanjem optuženih nanesena je šteta od 53.000 evra Kohezionom fondu Evropske unije, a gradu Nova Gradiška od 32.500 evra.

Tužilaštvo je navela i da dodela posla izgradnje solarne elektrane Petekovoj firmi nije realizovana zbog hapšenja svih uključenih optuženika.

Peteka evropsko tužilaštvo tereti i da je sa šestookrivljenim bivšim gradonačelnikom Velike Gorice dogovorio da će preduzeti sve kako bi se radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sistema kao i projektu obnove sistema javne rasvete, dodelili njegovim firmama.

Procenjena vrednost ovog projekta bila je 14 miliona evra, od čega je 67,34 posto bilo finansirano iz Kohezionog fonda EU, dok je vrednost obnove sistema javne rasprave bila sedam miliona evra, a projekt je bio sufinansiran od Evropskog fonda za regionalni razvoj, preneli su hrvatski mediji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading