IZLAZNOST NA REFERENDUM DO 16 ČASOVA Odazvalo se više od 20 odsto građana
Tanjug

Pravo glasa na referendumu ima 6.510.323 birača koji se izjašnjavaju na nešto više od 8.000 biračkih mesta.

Glasanje se odvija pod posebnim pravilima - uz obavezno nošenje maske, držanje razmaka od najmanje 1,5 metara, stalnu dezinfekciju i provetravanje prostorija.

Na birališta se ne može bez lične karte ili pasoša, a poziv za glasanje koji su građani ovih dana dobijali na adrese nije neophodan.

Pitanje koje se nalazi na glasačkom listiću glasi: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", uz ponuđenje odgovore - "da" i "ne".

U Ustavu se sada uvode nova pravila u načinu izbora sudija odnosno tužilaca. NJih više direktno neće birati parlament.

Skupština Srbije će sada izglasati po četiri istaknuta pravnika koji će ući u sastav Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca.

Oni će zatim, zajedno sa ostalim članovima ova dva tela (ima ih ukupno po 11) birati sudije i tužioce. Ukida se i probni mandat sudija, pa se oni neće kao do sada birati prvo na tri godine već na ceo radni vek, pod uslovom da ne prekrše neka od pravila obavljanja funkcije iz zakona.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ruzica

16.01.2022 18:30

Ako izlaznost bude manja od 70%, a protiv bude vise od 50% taj ustav ne moze da se menja ner ne odrazava 51% gradjana drzave, ma sta pisalo u Zakonu. Ako se postupi drugacije to ce se itekako odraziti na izbore, tada ce sve stranke uci u skupstinu, niko nece imati vecinu, a koalicije koje dobiju pravo izbora premijera morace raspisati referendum za novi ustav koga ce prihvatiti vecina gradjana Srbije, jer 20% gradjana nece moci vladati nad vecinom od 80%.. Sada neka svako razmisli sta ga ceka na ozborima.