KRUNA USPEHA: UGOVOR SA BANKOM EU TEK NAJNOVIJI U NIZU VELIKIH POSLOVA SRPSKE KOMPANIJE: Pobednička godina Telekoma Srbije!
Privatna arhiva

Dodatno zanimljivo, Vladimir Lučić je posao sa Evropskom investicionom bankom potpisao 14. decembra u Luksemburgu, dan uoči svoje prve godišnjice na čelu „Telekoma“, čiji je generalni direktor od 15. decembra 2020. godine.

Ugovor s ovom najvažnijom finansijskom institucijom EU tako predstavlja krunu i na uspešnu poslovnu godinu „Telekoma“ i na Lučićevih prvih godinu dana upravljanja najuspešnijom državnom kompanijom, nakon što je u njoj bio koordinator za internet i multimediju. 

KRUNA USPEHA: UGOVOR SA BANKOM EU TEK NAJNOVIJI U NIZU VELIKIH POSLOVA SRPSKE KOMPANIJE: Pobednička godina Telekoma Srbije!

Vladimir Lučić / Alo / Marko Metlaš

 

Ulaganje zvanične banke EU u razvoj 5G mreže je najnovije u nizu međunarodnih partnerstava sa najvećim globalnim brendovima koja je srpski „Telekom“ sklopio u prethodnih 12 meseci.

Ove godine, „Telekom“ je u saradnji sa najznačajnijom evropskom medijskom kućom „Euronjuz“ pokrenuo informativni kanal Euronjuz Srbija, sa ciljem da se građanima pruže objektivne, balansirane i pravovremene informacije iz zemlje i sveta, po najvišim međunarodnim standardima.

Potom su, na izuzetno konkurentnom tenderu, obezbeđena ekskluzivna šestogodišnja prava na TV prenose utakmica engleske Premijer lige u celom regionu, počev od septembra 2022. godine. Premijer liga je zapravo vrhunac napora „Telekoma“ da preko Arena Sport kanala svojim korisnicima pruži najbolje fudbalske sadržaje, tako da su uz englesku ligu pod jednim krovom i Liga šampiona, Liga Evrope, španska Primera, italijanska Serija A, francuska Prva liga, uz američku košarkašku NBA ligu. 

Tu se nije stalo. Sa najvećom svetskom medijskom kućom za informacije iz sveta biznisa i finansija naš „Telekom“ je dogovorio takođe ekskluzivno partnerstvo za pokretanje regionalne multimedijalne mreže Blumberg Adrija, koja će početi sa radom naredne godine. Blumberg Adrija će, kako se očekuje, imati i značajnu ulogu za privredno povezivanje regiona, s obzirom na to da će pokrivati teritoriju od Severne Makedonije preko Srbije, BiH i Hrvatske do Slovenije, sa centralom u Beogradu.

Ove jeseni je za razvoj „Telekoma Srbija“ saopštena možda i najvažnija vest o partnerstvu sa „Vodafonom“, koji je najveća telekomunikaciona kompanija u Evropi i Africi i naravno jedna od najvećih na svetu. Saradnja „Telekoma“ sa „Vodafonom“ ima dve dimenzije, jedna je na polju daljeg unapređenja digitalnih usluga, proizvoda, komunikacija, a druga se tiče povećanja efikasnosti procesa nabavki. 

„Vodafon“ je ujedno globalni lider u razvoju 5G mreže, tako da će njihove tehnologije, znanja i iskustva imati veliki značaj za snažan proboj četvrte industrijske revolucije preko „Telekoma“ u Srbiju.

Ono što je građanima posebno zanimljivo su ulaganja u medijske sadržaje, a pored sporta „Telekom“ je imao investicije u najpopularnije serijske programe, koji su i komercijalno uspešni i hvaljeni od kritike, poput serija „Besa“, „Crna svadba“, „Kalkanski krugovi“, „Tajna vinove loze“, toliko da je „Državni službenik“ postao pravi hit u Južnoj Americi!

Kako je nedavno objavljeno, i to u hrvatskim medijima koji nisu nimalo naklonjeni Srbiji, srpski „Telekom“ je sa 820 miliona evra prihoda u 2020. postao najveća telekomunikaciona kompanija u celom regionu. A ove godine je došlo do dodatnog značajnog rasta broja korisnika, kao i prihoda i profita.

Telekom je ove jeseni u Srbiji pokrenuo nešto potpuno novo - venture kapital fond specijalizovan za finansiranje inovativnih startapova, koji će punom snagom početi da deluje već u prvoj polovini 2022. godine.

Na sve ovo treba dodati međunarodna širenja „Telekom Srbija grupe“, koja je od novembra prisutna i u Severnoj Makedoniji, u Austriji već ima oko 100.000 korisnika, a za dolazeću godinu planirana je ekspanzija u Nemačkoj i Švajcarskoj! 

 

Lučić: Spremni za 5G

„Telekom“ je ove godine širom Srbije instalirao više od 1.200 novih baznih stanica tako da sada 4G mrežom pokriva više od 98 odsto stanovništva i 85 odsto teritorije. Odgovarajući na pitanje TV Prva o tome kada će biti raspisan tender za dodelu frekvencija za 5G mrežu, Vladimir Lučić je odgovorio da bi to trebalo da se desi sredinom naredne godine.

„Prema informacijama koje imamo, tender očekujemo sredinom 2022. i za to smo više nego spremni. Više od trećine naših najsavremenijih baznih stanica podržava 5G frekventni opseg, tako da će korisnici ’Telekoma’ imati na raspolaganju 5G već u drugoj polovini sledeće godine“, najavio je Lučić. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading