VLADA ODLUČILA DA IZ SKUPŠTINSKE PROCEDURE POVUČE ZAKON O EKSPROPRIJACIJI
Tanjug

 

Vlada Srbije napraviće analizu da li su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji neophodne i u kom obimu, i samo ukoliko se konstatuje da je zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo, navodi se u saopštenju.


Na istoj sednici vlada je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44.

Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu Vlade ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

Prema predlogu, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine.

Takođe, Narodna skupština Republike Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

''Vlada Republike Srbije se izvinjava građanima, Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsedniku Republike Srbije zbog toga što je radna verzija saopštenja, tokom pripreme za sednicu vlade, usled tehničke greške, poslata svim medijima, pre nego što je sednica vlade uopšte i održana'', dodaje se u saopštenju.

Predsednik Aleksandar Vučić pojasnio je ranije večeras čime se rukovodio pri odluci da Skupštini Srbije vrati usvojene izmene Zakona o eksprorpijaciji, navodeći da se pozvao na član 113. Ustava Srbije i, još važnije, na član 19, stav I Zakona o predsedniku Republike.

On je precizirao da je postojala mogućnost tumačenja koje bi možda neko nekada mogao da obara, odnosno da se pozove na član 58 Ustava Srbije, koji garantuje neprikosnovenost prava svojine, koje bi bilo ugroženo ako u roku od osam dana bilo kome može da se oduzme pravo svojine bez ozbiljnije pravne procedure.

BONUS VIDEO:

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
damir

08.12.2021 21:06

Predsednik Vučić je pokazao da je uvek na strani gradjana i da nikada neće ništa učiniti na njihovu štetu.