STRAHUJEM OD SUKOBA Bivši američki ambasador u Beogradu predviđa stravičan scenario za Balkan (VIDEO)
Foto: Printscreen HRT

Podsetio je da je 90-tih godina region Balkana bio glavno mesto u svetu na koje su američki čelnici usmeravali pažnju, a danas, kaže, više nije tako.


Ne veruje, dodaje, da države same mogu da reše probleme, jer su, prema njegovim rečima, na svim stranama osećanja tako uzburkana da ne vidi rešenja.

Uprkos tome, kaže, sa suprugom je, kada se penzionisao, odabrao da živi na ovom području, u Cavtatu.

Balkan mu je, kaže, u krvi i tvrdi da shvata ovdašnje stanovnike i njihove nacionalne osećaje.

Montgomeri je gostujući u emisiji "1 na 1" Hrvatske televizije rekao da smatra da Evropska Unija ne pruža pomoć i podršku kakvu bi trebalo za celi region Balkana.

Uveren je, dodao je, da će do toga doći, ali je za to potrebno vreme.

Regionu Balkana je kaže potrebna puna podrška Zapada, SAD i EU da bi s vremenom došlo do tih promena.

Montgomeri je u emisiji govorio opširno o ratu u Vijednamu, što je jedna od tema koja je našla mesto u njegovoj knjizi, zatim NATO-u i Titu, a o trenutnoj situaciji u SAD kaže da nije dobra.

"Danas ne bih mogao da budem diplomata, jer više ne verujem da je američki način nužno ispravan i da je naš demokratski sistem ispravan za svet", kaže Montgomeri i dodaje da sada postoje dve Amerike koje su podeljenje gotovo pola-pola.

Te dve Amerike, prema njegovim rečima su kočnica da se išta preduzme u vezi sa zastojem sa gotovo svim mogućim pitanjima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading