POKUŠAVAJU DA PREVARE SRBE Srđa Trifković upozorava, podla akcija je u toku
Foto: Ilustracija

Kaže ovo u intervju za “Glas Srpske” univerzitetski profesor dr Srđa Trifković, navodeći kako se radi o scenarijima koji nisu dobili “zeleno svetlo” ni od Bele kuće, ni Saveta za nacionalnu bezbednost ove zemlje.

- Reč je o pokušaju prevare Eksobara i Palmera da svojim pompeznim trik nastupima naprave utisak kako su u Vašingtonu prelomljene određene odluke, a koje se tiču prostora bivše Jugoslavije, a pre svega BiH. Pokušavaju to prikazati kao nekakvu usaglašenu politiku administracije DŽozefa Bajdena, a što nije tačno - istakao je Trifković.

Pa zašto onda Palmer i Eskobar to rade?

Kao prvo, taj dvojac računa na srpsku neupućenost i na sklonost nekih Srba, morbidno fasciniranim svakim američkim birokratom, da prihvati sve njihove abere od kojih odstupanja nema. Posle američkog sramnog kolapsa u Kabulu, američka diplomatija je u stanju rasula. I ovi “birokratčići”, poput Palmera i Eskobara, hteli bi da na brzinu i prevaru postignu nešto u BiH, neke konkretne rezultate, kako bi mogli paradirati Vašingtonom.

Da li treba verovati Palmeru kada kaže da SAD neće nametati nikakva rešenja?

Oni koji su verovali dosadašnjim obećanjima američkih diplomata, bilo da je reč o Biku koji sedi ili Mihajlu Gorbačovu, nisu dobro prošli. To je istorija pokazala. Prisetimo se i američkog ambasadora Vorena Zimermana koji je u martu 1992. otišao u Sarajevo da razvali Lisabonski sporazum, a koji je već tada mogao da zaustavi rat u bivšoj Jugoslaviji. Toliko o tome.

Kako da se Srpska izbori s ovim novim pritiscima, koji dolaze ne samo spolja, nego i iznutra?

Spolja nepomirljivim negiranjem svih nametnutih rešenja koja nisu u njenom interesu, jer je sečenje Dejtonskog mirovnog sporazuma na tanke parčiće već dovelo Republiku Srpsku u nezavidan položaj. Stoga vlasti Srpske trebaju ponovo na tapet staviti povratak svih oduzetih nadležnosti pa i Vojske Republike Srpske, jer ona nije ukinuta, već samo suspendovana. Da zaključim, treba u svakom slučaju insistirati na izvornom Dejtonu i ne dozvoliti da neki misteriozni i morbidni duh ovog sporazuma vlada, a koji je prisilno nametnut od strane istih onih koji ga i sada pokušavaju revidirati i prekrajati.

Da li je u sadašnjim okolnostima moguć dogovor tri naroda u BiH?

Apsolutno nije moguć nikakav dogovor, jer bošnjačko političko rukovodstvo očekuje da će garniture političkih elita u regionu i van njega, podržati njihov koncept građanske države. Očekuju od nekog drugog da im donese tu prinudnu unitarizaciju BiH, a koju sami ne mogu sprovesti. Oni još uvek nisu svesni da je BiH mrtvac koji hoda i da opstaje samo zbog toga što je pojedini međunarodni mentori još uvek održavaju na aparatima i u prividnom stanju života.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading