PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS SA LAJČAKOM Predstavnik EU u dvodnevnoj poseti Srbiji
Tanjug

"U pitanju je moja regularna poseta u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga", poručio je Lajčak pred dolazak u region.

Lajčak će se u Beogradu prvog dana posete sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a za očekivati je da tom prilikom Vučiću prenese stavove premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, sa kojim se Lajčak čak dva puta sastajao tokom svoje prošlonedeljne posete Prištini.

Iz Brisela su u više navrata dolazile informacije da Lajčak želi da što bolje pripremi novi sastanak Vučiha i Kurtija kako bi se izbegla situacija iz prethodne dve runde razgovora na visokom nivou Beograda i Prištine, koji su se umesto iz EU najavljivanim napretkom završile potpunim odsustvom razumevanja i kompromisa.

I dok zvanično Brisel i dalje poziva "obe strane" u dijalogu na konstruktivnost, nezvanični diplomatski izvori i analitičari ukazuju na nemogućost EU da kontroliše i predvidi poteze novog premijera privremenih vlasti u Prištini.

Kompleksnost saradnje Lajčka, kao posrednika u dijalogu, sa novom administracijom u Prištini, ogleda se i u sve dužim razgovorima i posetama upravo kosovskoj strani.

Lajčak je pred ovu posetu Prištini i Beogradu odbio da daje intervjue za medije, a zvanično je poručio da se "mora naći balans između transparentnosti procesa i zaštite dijaloga jer se razgovara o vrlo osetljivim pitanjima".

"U ovom procesu svi učesnici vrlo detaljno znaju šta treba da rade", poručio je Lajčak i dodao da su i zemlje članice EU u potpunosti informisane o stanju i svim koracima dijalogu.

Pored pripreme novog sastanka na viskom političkom nivou, uključujući i njegovu potencijalnu agendu, poseta Lajčka Beogradu i Prištini može se razumeti i u svetlu razgovora o primeni već postojećih dogovora i razgovora o eventualnom napretku ka konačnom sveobuhvatnom i pravnoobavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa.

Foto: Printscreen/instagram

 

EU je tokom leta u više navrata upozorila Prištinu da svojim postupcima krši Briselski sporazum kako u oblasti pravosuđa, ovoga puta u slucaju presude Srbinu Ivanu Teodosijeviću, tako i u okviru dogovora o slobodi kretanja odnosno poseta zvaničnika.


Iako posrednici u dijalogu, a time i garanti sprovođenja dogovorenog, iz EU poručuju da je u rukama Beograda i Prištine da dođu do normalizacije ukoliko ne žele da ostanu "zaglavljeni" na putu ka boljem životu.

"Nametnuto rešenje neće biti održivo. To neće biti brislelski, niti vašingtonski dogovor, već dogovor do koga Beograd i Priština moraju da dođu i da ga primene i poštuju", zaključuje Lajčak pred ovu posetu.

Istovremeno, Lajčak, koji je početkom svog mandata 2020. godine najavljivao da je konačni sporazum Beograda i Prištine pitanje meseci, a ne godina, sada insitira na činjenici da sadržaj sporazuma, njegovo postizanje i primena isključiovo zavise od političke volje i kooperativnosti dve strane u procesu.

Komentari (1)

Loading