Otvoren vakcinalni punkt u Sokolani
Alo.rs

Ovo je trenutak kada, bolest koja je zahvatila čitav svet moramo da prebrodimo, a odgovornost je na svima nama. S obzirom na to da se od nas očekuje da imamo precizne podatke o tome koliko je građana i kojim dozama vakcinisano, Sokolana je dobar izbor za novu lokaciju masovne imunizacije, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Veoma je bitno da zbog sopstvenog i zdravlja najbližih, budemo odgovorni i primenimo zaštitu od bolesti koja nam je već skoro dve godine oduzela normalan život.

Vakcinalni punkt u Sportskoj hali Gordana Goca Bogojević u Velikom parku funkcionisao je šest meseci, a za to vreme, veliki broj sportskih klubova koji su u tom prostoru trenirali dosta su trpeli i treninge obavljali u školskim salama, što će od sada činiti i klubovi koji treniraju u Sokolani, objasnio je gradonačelnik Dašić.

Nažalost,  uverili smo se zadnjih dana koliko se korona brzo širi nakon slavlja i drugih okupljanja, a izostaje i poštovanje protivepidemijske mera. Zato ćemo pojačati inspekcijski nadzor, a već smo preventivno obilazili više lokala i drugih lokacija na kojima je bilo okupljanja većeg broja ljudi. Nosimo zaštitu zbog nas samih, ne zbog države ili da ne bismo bili kažnjeni već da sačuvamo svoje zdravlje, poručio je gradonačelnik Dašić koji je na punktu u Sokolani primio treću dozu vakcine.  

U zavisnosti od interesovanja građana do pet timova Doma zdravlja radnim danima će raditi od 8.00 do 20.00 časova, a subotom i nedeljom do 18.00 sati. Na punktu za masovnu imunizaciju u Sokolani dostupne su sve vrste vakcina i građani mogu da prime sve tri doze izabrane vakcine. Prvu dozu zaštite Sinofarm vakcinom, građani mogu da dobiju i u svojoj ambulanti.

Do sada se u Sokolani vakcinisalo oko 800 građana, kaže dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja i očekujemo da se ovde bilo kojom dozom dnevno vakciniše do petsto građana. Trećom dozom mogu da se vakcinišu građani nakon šest meseci od vakcinacije, odnosno oni koji su se vakcinisali u periodu od  januara do marta a do sada je to učinilo oko 29 hiljada građana.

Od početka procesa imunizacije u Kragujevcu se vakcinisalo oko 77 hiljada, što je više od 50 odsto ukupnog broja stanovništva, dodao je dr Antić i pozvao građane Kragujevca da se vakcinišu i na taj način zaštite od težeg oblika bolesti,  jer na raspolaganju imaju sigurne i bezbedne vakcine. 

U malom procentu oboljevaju i vakcinisani, ali od blažeg oblika bolesti , a vakcina je najbolji put da se svako zaštiti od teškog oblika i smrti. Dr Vasić kaže da je zadnjih deset dana povećan broj zaraženih, od 80 do sto dnevno obolelih i da među njima ima i dece predškolskog uzrasta. Uglavnom su to građani koji su se vratili sa odmora ili posledica masovnih okupljanja kao mesto za ulaz infekcije koja se vrlo brzo širi u porodici. Početkom sledeće nedelje ćemo videti da li će broj obolelih na dnevnom nivou da raste ili će padati, a nadam se da će brojke stagnirati i početi da padaju te da ćemo uskoro izaći iz ovog talasa. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading