Predsednik Vučić obelodanio zabrinjavajuće podatke o namerama velikih sila: Naoružavaju Albance!
Kosovo vojska FOTO: AP Visar Kryeziu

Istovremeno u medijima se pojavila informacija da Kosovske bezbednosne snage (KBS) povećavaju svoj budžet za čak 100 miliona evra, što je otvorilo pitanje zbog čega se nelegalna vojska Kosova naoružava i da li je srpski narod u opasnosti. 

Vučić je prilikom posete kasarni na Dedinju, gde je obišao vakcinalni punkt za oficire Vojske Srbije, rekao da će o povlačenju bezbednosnih snaga sa KiM pokušati da razgovara s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu u ponedeljak.

Predsednik je rekao i da ne može da kaže o kojoj sili je reč, ali da su u pitanju obaveštajni podaci iz oficijelnih izvora.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Vučić

 

Dodao je i to da podatak da Priština izdvaja 100 miliona evra na godišnje za vojsku nije zabrinjavajući jer je  to neuporedivo sa Srbijom, koja izdvaja dve milijarde evra.

- Nisu to uporedivi podaci, ne treba da se plašimo, ali nam je jasno šta bi neko želeo da uradi - kazao je šef države.

Srpski kontraobaveštajac Ljuban Karan rekao je da je plan velikih zapadnih sila da ugase misiju Kfora na KiM za nas veliki problem.

-  Istovremeno forsiraju i finansiraju naoružavanje i obuku paravojske Kosova. Mislim da sve što se dešava govori da nam se sprema nešto da nas dovedu pred svršen čin - objašnjava za Alo! Karan, i dodaje da će onda zaštita stanovništva pripasti šiptarskoj paravojsci.

- Mi već znamo da to neće biti nikakva zaštita, da im srpski narod ne veruje i to bi moglo da izazove novi egzodus - kaže Karan. Kako ističe, manje je važno da li je velika sila koja traži povlačenje Nemačka, Velika Britanija ili SAD jer to su sve velike sile među kojima postoji koordinacija i striktan dogovor.

- To su obične igre, jedna sila će to da pokrene, a druge će da prihvate. Kompletna nameštaljka koja je antisrpska i dovodi u opasnost mir u regionu i bezbednost Srba na KiM - zaključuje Karan.

Sa druge strane, stručnjak za bezbednost Božidar Spasić za Alo! kaže da ne treba preterano brinuti o KBS-u jer nemaju jačinu i precizira da su te velike sile Velika Britanija i Amerika.

- Većina pripadnika su se bavili terorizmom. Mi na njih više gledamo kao na terorističku formaciju nego kao na opasnost po našu zemlju - rekao je Spasić, i dodao da Amerikanci stoje iza kosovskih snaga.

- U Savetu bezbednosti ukidanje Kfora i Unmika na Kosovu i Metohiji traže SAD i Velika Britanija - kazao je on.

Kako objašnjava, to je sve deo folklora koji čini pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost KiM.

 

 Radun: Žele da zauzmu Sever

- Veći budžet za KBS predstavlja i aspiracije prema Severu, tj. želju da preuzmu kontrolu nad Severom Kosova. Britanci su vrlo ambiciozni na KiM. Otkad su izašli iz EU, vode samostalnu politiku na Balkanu. Kurti je njihov favorit i žele da ga podrže u smisli jačanja kosovske nezavisnosti, a tu može da se uklopi i povlačenje bezbednosnih snaga Zapada koje se nalaze tamo.  Ideja toga može biti destabilizacija regiona - smatra analitičar Branko Radun.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading