Vučićev govor ispraćen uz gromoglasan aplauz: Evropi poslata snažana poruka -"Računajte na Srbiju, računamo i mi na vas"
Foto: Alo/printscreen

Dan Evrope je praznik koji se obeležava povodom predstavljanja predloga kreiranja organizovane Evrope od strane Roberta Šumana 9. maja 1945. godine. Ovaj predlog poneo je naziv "Šumanova deklaracija" i smatra se pretečom uspostavljanja Evropske unije.

Na Savetu Evropske unije održanom u Milanu 1985. godine, usvojen je predlog da se svake godine obeležava Dan Evrope.

Svečanost je započela izvođenjem himne Republike Srbije i himne Evropske unije, 9. Betovenove simfonije koja je poznata pod nazivom "Oda radosti".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom svog obraćanja na svečanom skupu pozdravio sve prisutne i čestitao Dan Evrope.

- Svima u Srbiji i EU čestitam Dan Evrope. Na isti dan slavimo veliki dan pobede. Evropski narodi su imali hrabrosti. Mi u Srbiji imamo nadu da će Srbija uz vašu pomoć postane zemlja koju ćete rado videti. Punopravlno članstvo u EU uz kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju  bi značilo da jesmo na dobrom, evropskom putu.Posebno su važne reforme u oblastima vladavine prava. Dobili smo dodatnu podršku projektu izgradnju pruge Beograd-Niš-Preševo. Tada sam dobio i najvažnije pismo do sada. Podrška prevazilazi sve što smo do sada radili. Kada pogledate razmeru i značaj tog projekta jasno je da je to projekat koji prevazilati sve ostalo. Nadam se prilici da zvaničnike EU uskoro ponovo ugostimo. Hvala svima još jednom na posvećenosti i podršci koju pružate Srbiji, računajte na Srbiju, a mi računamo na vas, na Evropu - rekao je Vučić u uvodnom delu svog obraćanja.

Predsednik Srbije se potom osvrnuo na problem vladavine prava u našoj zemlji rekavši da reforme u toj oblasti predstavljaju jedno od najznačajnijih pitanja.

- Moramo mnogo napora da uložimo u reforme. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima ozbiljno pristupamo tome - rekao je Vučić.

On se na kraju svog govora zahvalio čelnicima Evropske unije na saradnji na najvažnijim infrastrukturnim projektima, kao što je pruga Beograd - Niš - Preševo, poručivši da se da Evropa može da računa na Srbiju. 

- Evropu smatramo svojom kućom. Hvala svima još jednom na posvećenosti, računajte na Srbiju, računamo i mi na vas. Srećan svima Dan Evrope - završio je svoj govor Aleksandar Vučić koji je ispraćen sa burnim aplauzom.

Prisutnima se na početku svečanosti obratio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici koji je pozdravio sve goste i poželeo im srdačnu dobrodošlicu.

- Ja se svima svim srcem zahvaljujem što smo se okupili uči godišnjice Šumanove deklaracije. Evropa je tada bila slaba. Izašla je iz rata, iz Holokausta. U proteklih sedam decenijia mi smo ispunili tu ambiciju sa trajnim mirom - rekao je Fabrici.

Govoreći o savremenim izazovima, Fabrici je rekao da epidemija korona virsua predstavlja poslednji stres koji testira jedinstvo Evropske unije.

- Pandemija nije pomerila naš fokus sa zapadnog Balkana. Evropska unija je najveći partner, punopravni partner koji radi sa vama na ispunjenju vaše vizije da postanete deo evropske porodice. Čvrsto stojimo na putu budućnosti Srbije u Evropskoj uniji. Srbija će imati sposobnost da sve obaveze ispuni - rekao je Fabrici.

Vučićev govor ispraćen uz gromoglasan aplauz: Evropi poslata snažana poruka -

Foto: Alo/printscreen

 

Na kraju svečanosti, Aleksandar Vučić i Sem Fabrici otvorili su umetničku instalaciju pod nazivnom "Rast" koja je pobedila na konkursu povodom Dana Evrope.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
sasa

09.05.2021 01:27

@Jelena - Srbija je na evropskom putu što potvrđuje i Vučićevo prisustvo na prijemu povodom Dana Evrope.

Ivana

08.05.2021 21:07

Hvala našem predsedniku Vučiću koji zaista vodi Srbiju u svet koji zaista može da obezbedi sigurnu budućnost Srbiji i narodu u regionu. Srećan dan Evrope, a Evropa je konačno u Srbiji.

Olja

08.05.2021 22:28

Predsednik vodi politiku koja ima za cilj bolju budućnost Srbije.

Dragan

09.05.2021 03:01

Srbija je pokazala EU da je ozbiljna država iako sam lično ubeđen da neće nikada da postanemo članica te iste EU.

Sofija

09.05.2021 11:19

Србија у овој пандемији показала као се носи са њом као и да је показала солидарност

Srbijanka

09.05.2021 12:29

Srbija je sada zahvaljujući predsedniku bliža nego ikada da ostvari svoj cilj i uđe u EU.