Pronađeno telo rudara
RTB Bor
Pronađeno telo rudara

RTB Bor

Pronađeno telo rudara, Foto: RTB Bor

- Samo nekoliko minuta pre nesreće, Toma je svratio do mene, pričali smo o svemu, spremao se za penziju, u koju je trebalo da ode za mesec dana - priča vidno potreseni Nikolić.

Nekoliko trenutaka pošto su se razdvojili i nastavili svako sa svojim poslom, počela je drama.

- Iznenada sam čuo šuštanje kao snažan vetar i video talase koji dolaze s druge strane jezera. Požurio sam da uključim pumpe i zatvorim ventile i u trenutku kada sam osetio zapljuskivanje vode po nogama, uhvatio sam se za elektrokablove, koji su mi bukvalno spasli život - priseća se stravičnog događaja preživeli rudar, nesrećan jer nije uspeo da kolegi spase život.

Ljubiša Adamović, radnik na drugoj pumpnoj stanici čija se kućica nalazi 300 metara od one koju je progutao vodeni talas, u šoku je gledao ka jezeru.

- Video sam velike talase kako udaraju u stene i potrčao dole da vidim šta se događa, ali tamo nije bilo ni kućice ni Tome. U trenutku je sve nestalo, ničega nije bilo - priča šokirani Adamović.

Površina rudarskog jezera je 26 hektara, a prema rečima stručnjaka, za formiranje talasa potrebno je 1,3 kubna metra vode. Neposredno pre nesreće, u Seizmološkom zavodu registrovano je nekoliko zemljotresa u susednim zemljama.

- Okolnosti koje su dovele do stvaranja udarnog talasa koji je doveo do nesreće još se utvrđuju i nakon prikupljanja svih činjenica moći ćemo da damo i konkretnije informacije - kaže Milenko Savić, republički rudarski inspektor.