nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tokom glasanja, 14 članica se uzdržalo, jedino je Mađarska glasala protiv, dok je pridruženi član postala i Malta.

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO izrazila je zabrinutost, navodeći da ova odluka predstavlja opasan presedan i da će pogoršati uslove života za Srbe na Kosovu i Metohiji. Takođe, istakli su da tokom procesa donošenja odluke nisu bili konsultovani, a rezultati glasanja ukazuju na nedostatak konsenzusa unutar Parlamentarne skupštine NATO.

Delegacija Srbije je navela da poslanici iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova – kao što su Španija, Rumunija, Slovačka i Grčka – nisu podržali ovu odluku, kao ni poslanici iz nekih zemalja koje su priznale Kosovo, poput Francuske i Italije, dok je delegacija Mađarske bila protiv.

Srpska delegacija je zahvalila delegacijama koje su se suprotstavile ovoj odluci i pokazale razumevanje za argumente Srbije, uspevši da odole pritiscima.

U saopštenju se dodaje da našim predstavnicima nije dozvoljeno da se obrate pre ili nakon glasanja o dodjeli statusa pridruženog člana kosovskoj skupštini.

Delegacija je istakla da Srbi na Kosovu već žive u teškim uslovima, opisanim kao "ghetto" u savremenoj Evropi. Takođe, ocenjeno je da je ova odluka nagrada premijeru privremenih prištinskih institucija, Aljbinu Kurtiju, za njegove jednostrane poteze poslednjih godina uprkos upozorenjima EU, NATO i drugih međunarodnih aktera.

"Ovo je nagrađivanje sistematskih etnički motivisanih napada na Srbe, što je dovelo do toga da 15% srpskog stanovništva napusti Kosovo i Metohiju u poslednjih godinu dana, a 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada se nije vratilo", dodaje se u saopštenju.

Delegacija Skupštine Srbije smatra da je ova odluka dodatno ohrabrila privremene institucije u Prištini da ignorišu postignute dogovore, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština, obavezu koja je postavljena preko 11 godina.

"Ovom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi dosadašnji dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine", zaključuje se u saopštenju.

Delegacija Skupštine Srbije je prethodno na sastanku u Sofiji pokušala da utiče na odluku, uputivši pismo sa zahtevom da se Kosovo ne promoviše u status pridruženog člana. Pismo je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić uručila šefu američke delegacije pri NATO, Majklu Tarneru.

Ramuš Haradinaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova, pozvao je savezničke zemlje da podrže unapređenje statusa Kosova, ocenjujući to kao značajan korak ka punopravnom članstvu.

BONUS VIDEO

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
SRPKINJA

27.05.2024 12:53

Sada KFOR mora odmah da napusti KIM jer ce biti pristrasni. Moramo se obratiti UN.

sara

27.05.2024 13:11

NATO, zloglasna organizacija, zloupotrbljava svoju prljavu moć!!!!!!!!!!!!.

Istina

27.05.2024 13:40

Mnogo ste pokvareni i silni ste.Zato cete propasi ,kao sto su uvek neke zemlje na kraju bile gubitnici. Boga ste se odrekli kao i pojedini vasi trabanti u Srbiji Kraj vam ne gine.Mnogo mi je zao.Bozija je zadnja.

Zoka

27.05.2024 14:33

Takvi ka Istona da komentarisu i spominju Boga.Smradovi!!!!!