BOLNE VESTI ZA KURTIJA Nemačka rekla svoje
Foto: EPA/Alo ilustracija

Portparol nemačke ambasade u Prištini Kristijan Bočer rekao je za portal RTV 21 da su zemlje Kvinte i drugi više puta isticali da se od tzv. Kosova očekuje da preduzme konkretne korake za uspostavljanje ZSO kako bi se postigla neophodna dvotrećinska većina u Komitetu ministara da bi aplikacija za članstvo u Savetu Evrope (SE) bila uspešna.

Bočer je istakao da bi podnošenje nacrta statuta Ustavnom sudu pre sednice Komiteta bio takav korak. Kao što je nemački ambasador u Prištini Jern Rode napisao na paltformi X posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, tzv Kosovo sada mora da uradi težak posao, a to se još nije dogodilo, naveo je Bočer.

Nemačka i Francuska su pre nekoliko dana zatražile od Prištine da preduzme hitne i konkretne korake ka uspostavljanju ZSO, u zamenu za dobijanje njihove podrške za konačno glasanje za članstvo tzv Kosova u SE.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio je taj zahtev, zbog čega glasanje o prijemu tzv Kosova nije stavljeno na dnevni red Komiteta ministara zemalja članica SE.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading