Vojska Jugoslavije
Foto: Printscreen/Printscreen

Ova bitka je bila deo šire operacije poznate kao "Operacija Strela", koja je značajno doprinela toku sukoba. Bitka za Paštrik predstavljala je kulminaciju nekoliko intenzivnih i krucijalnih vojnih angažmana između Vojske Jugoslavije i OVK, uz značajnu podršku NATO avijacije.

Krajem maja 1999. godine, na Kosovu i Metohiji, nakon žestokih napada na karauli Gorožup i vrhu Paštrika, situacija je postala kritična.

NATO avijacija pojačala je svoje delovanje u regionu, izvodeći takozvana "tepih" bombardovanja od Belog Drima do sela Binaj, stvarajući ogromne "pečurke" dima koje su se uzdizale do nivoa vrhova oko Paštrika.

U tom haotičnom okruženju, vodnik Boševski sa svojim vojnicima našao se na teškom ispitu.

Smešteni iznad puta u šumi, oni su trpeli kontinuirane napade iz minobacača, što je uskoro eskaliralo u pešadijski napad OVK.

Sa znatno manje vojnika u odnosu na napadače, Boševski i njegov vod su bili na na ivici da budu obuhvaćeni.

U trenutku kada je situacija izgledala beznadežno, Boševski je preko radija kontaktirao komandni punkt brigade tražeći odobrenje za povlačenje za 200 do 300 metara unazad, smatrajući da ne mogu duže zadržati neprijatelja na trenutnoj poziciji. Međutim, odgovor komandanta brigade Božidara Delića bio je odlučan:

"NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA! Budi gde jesi, stiže ti podrška!"

Ove reči su, prema svedocima, čuli svi koji su bili u dometu radio veze.

Ova krilatica, "Nema nazad, iza je Srbija", ubrzo je postala simbol ne samo 549. motorizovane brigade, već i celokupnog duha i odlučnosti snaga Vojske Jugoslavije.

Ona je odjeknula od Belog Drima do Likena, inspirišući borce da ustraju uprkos teškim uslovima. Podrška koju je komandant brigade obećao stigla je, i jugoslovenske snage uspele su da zadrže svoje pozicije.

Bitka za Paštrik ostaje upamćena kao jedan od ključnih momenata u odbrani teritorije Srbije, pri čemu je 549. prizrenska brigada odigrala herojsku ulogu, demonstrirajući ne samo vojničku hrabrost, već i duboku posvećenost očuvanju svoje zemlje. Ova bitka i njene posledice umnogome su oblikovale dalji tok sukoba na Kosovu i Metohiji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading