aljbin kurti
Foto: Printscreen/Printscreen

Ona je na konferenciji za medije na kraju četvorodnevne posete Kosovu i Metohiji izjavila da je, nakon razgovora sa Srbima u Gračanici, došla do saznanja da se na njih vrši stalan pritisak optužbama za navodne ratne zločine koje su počinili tokom sukoba na KiM 1999. godine.

- Dragiša Milenković je u zatvoru, priveden je bez dokaza i samo na osnovu izjave jednog svedoka. Mislim da to nije u skladu sa zakonom i zato sam i pomenula ovaj slučaj. Kritično je to što 25 godina nakon sukoba, taj čovek koji je sve vreme živeo na Kosovu, bude sada zatvoren. On je u pritvoru i to mi ne liči na vladavinu prava - rekla je Viola fon Kramon, a preneo Tanjug.

Viola fon Kramon

Kosovo online

 

Podsetimo, poslanica Evropskog parlamenta i stalni izvestilac za tzv. Kosovo Viola fon Kramon posetila je juče manastir Gračanicu gde ju je dočekao vladika raško-prizrenski Teodosije, a u izjavi novinarima poručila je da se ne može osporiti da taj manastir pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i da oni koji pokušavaju da prekrajaju istoriju neće imati u tome mnogo uspeha.

- Svako može da pokuša da prekraja istinu, ali neće biti mnogo uspešan u tome - kazala je Fon Kramon odgovarajući na pitanje kako vidi pokušaje Prištine da prisvoji baštinu SPC na KiM.

Ističe da postoje svi dokazi koji su potrebni i koji pokazuju šta pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- U Nemačkoj možete reći da su sve protestantske crkve bile katoličke pre nego što je protestantizam postao zvanična religija, jer jesu. Ali to nije slučaj ovde i nadam se i pozivam na racionalnost da se ove činjenice ne dovode u pitanje - poručila je Fon Kramon.

Kako je navela, za nju je važno da vidi različita kulturna nasleđa na KiM, a definitivno manastir Dečani i manastir Gračanica su jedni od osnovnih i najznačajnijih.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal SPEKTAKL POVODOM DANA REPUBLIKE SRPSKE Sinhronizovani vatromet u gradovima Srpske i u Beogradu! 🎆 #alo #alodnevnenovine #republikasrpska #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading