tači i veselji
Foto: Alo/EPA/AP/Koen van Weel/Pool via AP

 - Autobus je stao na prelazu Merdare da policija i Kfor obave kontrolu, i kada je to završeno, krenuli smo uz pratnju britanskih vojnika. U konvoju je bilo pet autobusa "Niš-ekspresa", a ispred nas su išla dva džipa. I samo što smo krenuli, posle nekoliko minuta vožnje odjeknula je strahovita eksplozija. Izgubila sam svest...

Ovim rečima se Gordana Đorić, iz Lapljeg Sela, prisetila miniranja autobusa "Niš-ekspresa" u Livadicama, kod Podujeva, a njenu ispovest pre par godina preneli su svi mediji.

Kako se tada pisalo, za ovaj mučki zločin, u kojem je nastradalo 13 a ranjeno 43 Srba, tužilaštvo je sumnjičilo i Tačija i Veseljija, ali, nažalost, do današnjeg dana niko za napad na nedužne srpske civile nije odgovarao.

Gordana s mukom u glasu "vraća film":

- Videla sam da prednjeg dela autobusa, u kom su poginuli svi putnici - nema. Bukvalno je prepolovljen. Sve je bilo rastureno. Jedan putnik dozivao je majku koja je bila u nesvesti. Bila sam negde na sredini, i kada sam pokušala da izađem, videla sam prizor koji neću zaboraviti dok sam živa. Ugledala sam trup koji je bio zaglavljen u zadnjem delu sedišta iz kojeg je curila krv. Onda me je neko uhvatio za ruku i skočili smo kroz prozor - trese se od plača Gordana dok govori.

Evo, skoro dve decenije ne može iz glave da izbaci razbacana ljudska tela, vrisku i ciku povređenih putnika.

- Pored mene je bio čovek koji je držao devojčicu ispod miške. Krenuli smo napred, prema vojnicima koji su bili vidno uplašeni. Ponovo sam, sa desne strane puta, ugledala razbacana tela, što mi je dodatno pogoršalo stanje.

Gordana je kasnije saznala da je starija žena iz sela nadomak Gračanice, koju je sin dozivao u autobusu, preminula u bolnici. Posebno upečatljivom i bolnom slikom ona ističe sudbinu porodice Cokić i njihovog dvogodišnjeg sina Danila, koji su sedeli na prvom sedištu iza vozača i koji su na licu mesta nastradali. Njegova majka Snežana bila je u osmom mesecu trudnoće, a od rođaka u Kuršumliji, gde su izbegli, krenuli su u Lipljan da proslave njen rođendan kod roditelja.

- Dok smo živi, nadaćemo se pravdi...

EJUPI NIKADA NIJE ODGOVARAO

Kao neposredni izvršilac monstruoznog zločina koji je organizovao Veselji, uz Tačijevo znanje, označen je Fljorim Ejupi. Njegov DNK trag nađen je na mestu napada, ali on nikada nije odgovarao za ubistvo 13 civila. Pod misterioznim okolnostima pobegao je iz američke baze "Bondstil", a pretpostavlja se da mu je u tome pomogla CIA. Reč je o plaćenom ubici, kojeg srpske bezbednosne službe dovode u vezu i sa atentatom na Olivera Ivanovića.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading