Hašim Tači
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

On je tako potvdrio da su Tači i ostala trojica donosili odluke. 

Tužilac Silvija Daskoli je, ispitujući Ćerićija, citirala govor Šabana Dragaja, "načelnika za operacije 121. brigade OVK, sa proslave Dana zastave, 28. novembra 1998. koji je tada rekao da u OVK postoji jedinstvena komanda, lanac komande na čijem je vrhu Glavni štab", a svedok je to potvrdio. 

- OVK je imala pravilo službe koje sam dobio i podelio svojim potčinjenima. U mom bataljonu i ostalim jedinicama postojala je i vojna policija, čiji su zadaci i ovlašćenja bili uređeni posebnim uputstvom. O ulozi vojne policije, uključujući i hapšenje sumnjivih obavestio nas je Hadži Šalja, tadašnji komandant vojne policije u 121. brigade OVK - ispričao je Ćerići. 

Šalja je trenutno u pritvoru u Hagu pod optužbom da je, zajedno sa Sabitom Januzijem i Ismetom Bahtijarijem, pokušao da zastrašivanjem od svedočenja odvrati jednog svedoka da svedoči protiv Seljimija.

Daskoli je govorila da je tzv. OVK imala medicinsku službu i citirala  "registar donatora" koji je bio zaplenjen u stanu Krasnićija pri njegovom hapšenju, u novembru 2020. Ćerići je rekao da je bataljon kojim je komandovao dobio medicinsku opremu i lekove iz tog registra. On je pak negirao da je učestvovao u hapšenju, ispitivanju i zlostavljanju civila u Lapušniku.

Ćerići, koji je tokom sukoba imao nadimak "komandant Lav", ranije je govorio da treba da odgovaraju zločinci, a ne da se osude "OVK i rat". 

Četvorka se tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Zločine su počinili u 42 nelegalna pritvora na tzv. Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika - Albanaca proglašenih za "kolaborante", Srba i Roma - od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine

Tači, Seljimi, Krasnići i Veselji su u zatvoru od novembra 2020. godine.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal POLITIKA ZLA NAD SRBIMA NIJE KAŽNJAVANA, ČAK JE NAGRAĐIVANA Vučić u UN podsetio na 25 godina terora koji su tolerisani #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading