Konferencija o Zapadnom Balkanu
Foto: Printscreen/Printscreen

Nakon zabrane ulaska u SAD zvaničnicima iz Prištine, koje je Vašington uveo zbog odbijanja Kosova da načini korake za deeskalaciju situacije na severu Kosova, čini se da je ovo jasan znak da je tzv. Kosovo gurnuto u duboku izolaciju na najvaznijoj adresi – u Vašingtonu, i da sankcije vladi Aljbina Kurtija nisu samo "na papiru".

Konferenciju o Zapadnom Balkanu organizuje nevladina organizacija „Transatlantska liderska mreža“, u saradnji sa Atlantskim savetom.

Nakon uvodnih obraćanja, usledio je panel o unapređenju regionalne povezanosti, a Srbiju je predstavljala ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Budući da je regionalna saradnja od suštinskog značaja ako zemlje Zapadnog Balkana žele da napreduju u procesu stabilizacije i pridruživanja EU za pitanje kako se zemlje regiona mogu efikasnije povezati da bi se suočile sa zajedničkim izazovima, uz mnoge napore koji su u toku, uključujući Berlinski proces, Jadransko-jonsku inicijativu, Savet za regionalnu saradnju i Inicijativu "Otvoreni Balkan", odgovor su na panelu, pored ministarke Miščević, pokušali da daju zamenica premijera i ministarka za infrastrukturu i energetiku Albanije Beljinda Baluku,  potpredsednik Vlade Severne Makedonije Bojan Maričić, te direktor Agencije za bankarstvo FBiH iz Bosne i Hercegovine Jasmin Mahmuzić, uz zamenika pomoćnika sekretara za Evropu i Evroaziju Ministarstva trgovine SAD Davida De Falka i Valjbone Zeneli iz nemačkog Centra Džorž Maršal.

Ministarka tzv. Kosova Artane Rizvanoli najavljena je u agendi skupa na panelu posvećenom energetskoj diverzifikaciji, uz predstavnika SAD, ministra ekonomije Severne Makedonije, ministra ekologije Crne Gore, ministra rudarstva i energetike BiH, ali je samo u njenom slučaju najavljeno „virtuelno prisustvo“, zbog sankcija zvaničnicima iz Prištine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading