RUSIJA JE PODRŠKA BEOGRADU Harčenko: Nema pravednog rešenja za KiM bez nas i Kine
Foto: Tanjug/Tanjug

On je za Večernje novosti rekao da će Rusija kao stalna članica SB UN podržati samo rešenje koje odgovara nacionalnim interesima Srbije, bilo da je reč o normalizaciji odnosa ili smirivanja trenutne krize.

Na pitanje da pojedinci navode kako bi zbog rusko-ukrajinskog sukoba Rusija mogla da napravi zaokret i priznati Kosovo, Bocan Harčenko je rekao da to nije istina.

Govoreći o francusko-nemačkom planu, on je rekaoda Rusija nije učesnica razgovora i da formira mišljenje na osnovu izveštaja u parlamentu Srbiji i informacija iz medija.

"To je po meni pokušaj da Zapad pronađe zaobilazni put da Srbija prizna Kosovo i da ono uđe u međunarodne institucije, u UN pre svega", rekao je ruski ambasador i dodao da ne veruje da taj plan može da posluži ni kao dobra osnova za dalje razgovore.

Ocenio je da su predsednik Aleksandar Vučić i Beograd pokazali spremnost da se razgovara, iako je na stolu loš papir.

Harčenko je odbio da direktno odgovori na pitanje da li bi se Rusija u SB UN protivila prijemu KiM u UN, ako se hipotetički gledano Srbija ne bi protivila tom pristupanju.

On je ocenio da se tzv. Kosovo koristi kao direktan pritisak na predsednika Vučića, i da Zapad koristeći geopolitičku situaciju želi da na bilo koji način to pitanje reši.

"Našim geostrateškim interesima odgovara što stabilnija situacija svuda, na Balkanu, a posebno u Srbiji, koja je prijateljska zemlja i sarađujemo u raznim oblastima", rekao je Bocan Harčenko.

Govoreći o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije, kazao je da Rusija veoma visoko ceni istrajnost i "junačko ponašanje" predsednika Srbije po tom pitanju. Kao primere dobre saradnje u poslednjih godinu dana naveo je završetak pruge do Novog Sada, stabilno snabdevanje gasom i rezultate NIS-a.

Prema njegovim rečima, neki predstavnici Zapada pokušavali godinama da ZSO ode u zaborav.

On ocenjuje da izjave predstavnika SAD oko ZSO imaju vakum u smislu sadržaja, jer se u njima jasno ne navodi da treba formirati delotvornu instituciju koja ima nadležnosti da obezbedi prava Srba. Na pitanje da li moguće doći do pravednog rešenja za KiM bez učešća Rusije i Kine, Harčenko je odgovorio da smatra da nije moguće.

"Na kraju krajeva pravedno rešenje moguće je uz podršku SB UN uključujući podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica", rekao je on. Na pitanje da li Moskva utiče na stranke u srpskom parlamentu, ruski ambasador je odgovorio da ima najviše kontakte sa rukovodstvom Srbije i strankama vladajuće koalicije.

"Nije tajna da smo, kada su ušle u Skupštinu Srbije, imali razgovor i sa drugim strankama. Nikakvih dopunskih kontakata, tajnih, ispod tepiha - uopšte nema", rekao je on.

Harčenko je izneo i direktno uverenje da će Rusija pobediti u sukobu u Ukrajini.

On je ponovio stav da se specijalna vojna operacija u Ukrajini potpuno odvija u okviru međunarodnog prava i Povelje UN. Istakao je da Rusija i ne veruje u uspeh mirovnih pregovora upravo zbog laži oko Minskog sporazuma i obećanja o neširenju NATO.

"Nikakvih ozbiljnih ponuda nismo imali", rekao je on. Harčenko se zapitao zar ZSO nema sličnosti sa sudbinom Minskih sporazuma. "Usaglašeno, potpisano, potvrđeno, prihvaćeno od svih, a 10 godina nema ništa", kazao je on.

Harčenko je poručio i da su priče o regrutovanju srpskih dobrovoljaca i špijuna od strane Rusije deo hibridnog rata.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading