VRUĆ ŠAMAR ZA LAŽNU DRŽAVU EU skinula sa dnevnog reda tekst o viznoj liberalizaciji!
Shuterstoock

"Zbog političkih dešavanja na severu Kosova, sutra se ta tačka na dnevnom redu COREPER-a (ambasadori EU) ne čini idealnim. Stoga smo odlučili da odložimo tačku za sledeću nedelju (30. novembar)", stoji u dopisu koje je češko predsedavanje prosledilo državama članicama Evropske unije (EU).

Naime za sredu, 23 novembar, planirano je da se na sastanku ambasadora država člnica EU, usvoji tekst o viznoj liberalizaciji, prema kojem će ukidanje viznog režima stupiti na snagu kada informativni system ETIAS bude poptuno funkcionalan ili najdalje prvog januara 2024 godine.

KURTI ŽELI DA UKINE SRPSKI JEZIK I NAPRAVI VOJSKU - Alo.rs

Taj korak bi omogućio nastavak relevantnih pravnih procedura ka konačnoj odluci za ukidanje viznog režima za građane tzv. Kosova.

Oko završnog teksta eksperti država članica EU su se usaglasili na sastanku u utorak, 22 novembra. Prihvaćen je zahtev Španije da se krajnji datum ne poklapa sa predsedavanjem ove države sa EU.

Španija nije priznala tzv. kosovsku nezavisnost, zbog čega je tražila da se datum ne poklapa sa njenim predsedavanjem između 1. jula i 31. decembra 2023. godine.

Zbog toga je Španija jedna od država koje su 16. novembra prekinule takozvanu tihu proceduru kada je trebao da se usaglasi prethodni tekst kojim bi vizna liberalizacija stupila na snagu najdalje 1. decembra 2023. godine.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova danas kod Lajčaka - Alo.rs

Situacija na severu Kosova i Metohije, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, zaoštrena je zbog odluke lažne vlade Kosova da počne sa primenom preregistracije vozila sa srpskih tablica, koje smatra nelegalnim, na tzv. kosovske.

Krizu na relaciji Priština-Beograd Evropska unija je ocenila kao "najozbiljniju od 2013 godine".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading