KURTI ŽELI DA UKINE SRPSKI JEZIK I NAPRAVI VOJSKU Tri opasna cilja lažnog premijera!
EPA

Ova zamka krije se iza njegove namere da, nakon što se iz kosovskog parlamenta povuklo 10 poslanika Srpske liste u znak protesta zbog terora Prištine, u skupštinske klupe uvede "podobne" Srbe, koji bi u budućnosti glasali za sve što im Kurti "servira".

Naime, za izmene najvišeg pravnog akta koji bi sadašnje Kosovske bezbednosne snage (KBS) legalizovale kao armiju, potrebno je da glasa najmanje dve trećine poslanika u parlamentu, uključujući i dve trećine onih koji imaju rezervisana mesta kao pripadnici manjinskih zajednica. Glasovi srpskih poslanika, po sadašnjem ustavu, ključni su i za donošenje zakona koji se tiču upotrebe službenog jezika, obrazovanja, lokalne samouprave...

SRPSKE MAJKE KOSMETA NAJAVILE SKUP Srpkinje brane svoju decu od Kurtija i njegovog terora - Alo.rs

Brana izmenama ustava do sada su bili poslanici SL, koji imaju 10 od 20 zagarantovanih mesta u parlamentu. Zato Kurti posle povlačenja predstavnika našeg naroda iz prištinskih institucija očajnički pokušava da poslanike SL zameni "svojim" Srbima, koji bi podržali sve dalje korake ka zaokruživanju nelegalne nezavisnosti Kosova. Zbog toga su poslanici SL tehnički verifikovali mandate u skupštini, što ne znači njihovo vraćanje u institucije, već samo sprečavanje da u klupe sednu oni koji bi glasali kako Kurti diriguje.

BOŠKO OPET LAŽE! Obradović prikriva svoje žute ortake skrivajući istinu o upadu ROSU na KiM (VIDEO) - Alo.rs

Na ovaj scenario koji "pakuje" Kurti upozorio je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je Priština krenula u operativnu akciju smišljenu za proterivanje Srba sa severa. On je naveo da ova akcija ima tri cilja.

Prvi je legalizacija pozicije kosovske vojske, kroz izmene ustava.

Drugi je - takođe kroz promene najvišeg pravnog akta - oduzimanje prava na zastupljenost Srba od 10 poslanika od ukupno 120 u prištinskom parlamentu, jer bez glasova srpskih predstavnika, po ustavu, ne mogu da se donose zakoni od vitalnog interesa, na primer o lokalnim izborima, upotrebi jezika, zaštiti kulturnog nasleđa.

I treći cilj Kurtija je da nastavi da formalizuje stacioniranje specijalnih bezbednosnih snaga na severu, pod parolom borbe protiv kriminala, a protivno Rezoluciji 1244 i svim dogovorima.

- Time što su poslanici SL verifikovali mandate izbegli smo izmenu ustava, promene službenog jezika i to u pravcu da srpski više to ne bude, izbegli smo da se legalizuje vojska Kosova koja bi mogla da ide na sever. Nažalost, postojali su Srbi koji su bili spremni da učestvuju u tom planu i da sve ono što je direktno protiv pripadnika našeg naroda isporuče onima koji su hitro želeli da sve to provedu u delo.

Kurtiju se zato žuri i da se održe vanredni izbori u četiri srpske opštine na severu, koje je posle izlaska Srba iz institucija predsednica Vljosa Osmani raspisala za 18. decembar. Srpska lista će te izbore bojkotovati, ali kako sada stvari stoje to neće biti slučaj sa svim srpskim strankama. Tako je Partija kosovskih Srba, iz koje su poručivali da nema uslova za održavanje izbora, juče najavila da će na njima ipak učestvovati, kao i da će njihov lider Aleksandar Jablanović biti kandidat za gradonačelnika Leposavića.

Svoje kandidate za čelnike Leposavića, Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka do sada je prijavila i albanska Demokratska partija Kosova, dok će Mitrovačka građanska inicijativa učestvovati na izborima u ovom gradu. Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini odložila je rok za prijavu za učešće na izborima do 25. novembra.

IZDVOJILI MILIONE ZA NAORUŽANJE

Kurti uz pomoć zapadnih saveznika uveliko "zbija redove" KBS, pa se tako iz budžeta izdvaja sve više novca za opremanje i kupovinu naoružanja. Ove godine izdvojeno je 100 miliona evra, dok je za sledeću planirano 123 miliona evropskih novčanica. Prethodnih godina usvojeno je i nekoliko zakona koji se odnose na transformaciju KBS u vojsku tzv. Kosova i ostalo je samo da se na to stavi tačka i u ustavu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Eki

23.11.2022 09:48

Kako vas bre nije sramota zar toliko ste dostigli da toliko lazete da neko zeli da ukine nekom da prica na svom maternom jeziku vece lazove nikad video nisam sramota al nije nista cudno sta vucko naredi vi pisete kao sto je naredio oliverovo ubistvo po narucijo mnoga ubistva preko velje nevolje

Eki

23.11.2022 09:48

Kako vas bre nije sramota zar toliko ste dostigli da toliko lazete da neko zeli da ukine nekom da prica na svom maternom jeziku vece lazove nikad video nisam sramota al nije nista cudno sta vucko naredi vi pisete kao sto je naredio oliverovo ubistvo po narucijo mnoga ubistva preko velje nevolje

Julka

23.11.2022 10:42

Đe na svoju teritoriju slbsniju da ukine a u Srbiji nije možemo. U mađarskoj mora svaki Srbin znati kad priča mađarski a u Srbiji je dozvoljeno đa pričaju maternjim jezikom.mildlbe zabrane je si li s luti će da usnrdmi .u mojoj domovini da što čl sm svojim . Jezikom. Eh malo morgen kurcola. To pričaj ako hoćeš i majmunskim. S nemeš mi to usnrdmizi . Kojim ću jezikom da komuniciram u svojok 12j državi.

Ена

23.11.2022 11:09

Нема потребе да се мучи Ти ће му вучко урадити без Приблема