Edi Rama
Foto: AP/Tanjug/Ap

"Dotakao se situacije u procesu dijaloga, kao i svi drugi, ali možda malo više od ostalih. I njega boli ta činjenica, jer se lično obavezao, zajedno sa kancelarom Olafom Šolcom da stavi na agendu francusko-nemački plan, koji je najbolja stvar koja se može desiti Kosovu u ovoj fazi njegovog razvoja. Dok smo razgovarali o tome, rekao mi je da nije spreman da utre put, ako oni u Prištini ne žele da otvore put dogovoru o francusko-nemačkom planu”, rekao je Rama za Kljan Albanija.

Na ptanje da li je pod “utiranjem puta” mislio na liberalizaciju viza, Rama je odgovorio:

"Da, naravno".

Makron priča

Foto: Shutterstock

 

 

Upitan šta ako Aleksandar Vučić ne prihvati taj plan, odgovorio je da je Makroni to rekao na pres konferenciji.

Na konstataciju da su posle Makronove izjave usledili različiti komentari o tome šta je tačno rekao, Rama je ukazao da je francuski predsednik bio vrlo jasan, a da je uznemirijuće što su ga javne ličnosti i “lažni profili” napali, dok je na pitanje zašto je Makron morao da dođe u Tiranu da bi dao tu izjavu, odgovorio:

“Hoćete da kažete da ja imam svu moć da kažem francuskom predsedniku - uradićete ovo, uradićete ono. Naprotiv. Ali, ovo je drugačije, nema veze što sam navikao na to. Savetujem im da pažljivo pročitaju šta je rekao jer je govorio o narednih nekoliko nedelja.Dakle, mora da se krene u pravom smeru jer svi saveznici i prijatelji Kosova, cela evroatlantska zajednica ne može biti talac, jer ulaže napore, odlučne i da iskrene, da se reši pitanje Kosova”.

Kada je reč o Samitu Berlinskog procesa, Rama je rekao da je to bio istorijski skup, zbog kojeg su evropski lideri došli u Tirani, uz podsećanje da predsednik Francuske nikada ranije nije došao u poseti Albaniji.

aljbin kurti

 

 

 

“Albanija je otvorila još jedna vrata. Nije više nije u hodniku, ispred vrata. To što oni dolaze u Albaniju nije samo stvar toga što nemaju gde da se okupljaju. Taj samit je bio istorijski, izvanredan. Istorijski je da lideri Evrope dođu u Albaniju u roku od 48 sati, a onda dođe predsednik Francuske, posle 101 godine diplomatskih odnosa. To je velika stvar za zemlju poput Albanije, koja do juče uopšte nije bila na mapi i pojavljivala se samo u vestima o lošim stvarima”, primetio je Rama.

Dotakao se i odnosa sa Aljbinom Kurtijem i utakmice Albanija – Češka u Tirani, koju su on i kosovski premijer pratili iz različitih loža, rekavši da nije ni znao da će Kurti doći na stadion, što je stvar protokola.

Na pitanje odakle nervoza u vezi sa Kurtijem, Rama je rekao da nervoza ne postoji, a na konstataciju voditelja da se "čini da se unervozi i na spominjanje Kurtijevog imena", odgovorio je da njegovo ime može da se spomene mnogo puta, da je srećan što priča o Kurtiju i da je to zapravo veliko pitanje, mnogo veće od Kurtija i njega.

"Premijeri dolaze i odlaze, ali istorijski je važno da uhvatite voz za koji mislite da imate tu stalno… Onda ostanete, voz ode.. Ne dolaze takvi vozovi svaki dan, zato sam toliko strastven kada pričam o ovome, jer sam u međuvremenu veoma obavešten kakva je dinamika sa strane evroatlantske zajednice, veoma sam obavešten o tome kako oni vide i bez njih Kosovo ne može da napravi ni korak”, rekao je Rama.

Dodao je da ga protokol nije obavestio da će Kurti doći na utakmicu, da se on time i ne bavi, već je seo na svoja mesta.

"U toj loži nije bio samo Kurti, već i deo članova kosovske vlade, zamenik premijera Severne Makedonije, bio je i naš zamenik premijera sa drugima… Kakvi su ovo razgovori", upitao je Rama.

Na obrazloženje da to pokazuje da odnosi "nisu normalni", ako ga ni protokol, ni kosovski premijer ne obaveste da dolazi u Tiranu, Rama je rekao da to nije pitanje za njega, jer, kaže, kada on ode na Kosovo, obavesti sve.

"Ko me čeka, ko me ne čeka, nema problema", dodao je albanski premijer.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (16)

Loading
Vlada

20.10.2023 07:40

Srbija je oduvek bila za mirno rešavanje problema na KIM, dok Priština konstantno pokušava sve to sruši i uništi kako bi etnički očistili KIM od srpskog naroda.

Obilić

20.10.2023 07:41

Kurti je promašio voz skroz na skroz, što će Albancima sa KiM otežati život u budućnosti.

Vlada

20.10.2023 07:41

Priština konstantno pokušava da sabotira i odlaže izvršenje rešenja problema srpskog naroda na KIM, i formiranja Srpskih opština na KIM.

Zox

20.10.2023 07:42

Šiptari bi da dobiju sve ali da ne ispune ni jedan sporazum

Zox

20.10.2023 07:44

Čim ne odgovara šiptarima odma nije dobro, pa šta ste mislili da možete kako hoćete e pa neće da može

Karađorđe

20.10.2023 07:46

Kurti pokušava sa zamenicima premijera Albanije i Severne Makedonije da napravi neku novu destabilizaciju Balkana.

Miloš

20.10.2023 07:48

Videćemo iskreno sumnjam to je njihovo čedo

Nenad

20.10.2023 07:48

Samo neka sprema jednom i on da vide kako je našem narodu na Kosovu.

Stefan

20.10.2023 07:53

Ma nemoj, a da li je dobro što Kurti već godinama toleriše srpski narod?!

Ljubica

20.10.2023 08:00

Neka jednom stane i neko u našu odbranu.

Neda

20.10.2023 08:02

Pristina je ta koja ne prihvata nista i sve odbija! Takvo ponasanje mora imati posledice!

Milenko

20.10.2023 08:04

Kurti je zaslužio sankcije, zaslužio je da bude optužen za terorizam i zatvoren do kraja života!

brane

20.10.2023 08:06

Koliko još sporazuma treba da se potpiše a da ni jedan nije obavezujući za Kurtija?EU se propisno bruka i što je najgore svojim nečinjenjem ozbiljno ugrožava mir na Balkanu.Sve što se dešava na severu KiM proizvod je njihove inertnosti ,ili namernosti.

Milan Š

20.10.2023 08:09

I Rama i svi ostali moraju da shvate da Priština treba da formira ZSO pa teko onda da se razgovara o frnacusko-nemačkom planu.

Dragan J

20.10.2023 08:10

Priština mora da izvrši ono što je do sada dogovoreno i tada može da se nastavi dijalog.

Branko N

20.10.2023 08:12

Formiranje ZSO je uslov svih uslova, jer bez toga nema nastavka dijaloga.