Visoki Dečani: Kosovski političari ugrožavaju bezbednost
Tanjug/Ap

Ipak, kako su rekli, ne i po pitanju zakonitosti odluke Ustavnog suda na KiM iz 2016. godine kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemlje.

"Ovo je čvrst stav ambasadora Evropske unije, OEBS i Kvinte", navodi se na Tviteru manastira Visoki Dečani. Iz manastira poručuju da neosnovane optužbe kosovskih zvaničnika protiv crkve ugrožavaju bezbednost, imovinu i religijske slobode.

"Zbog sistematskog kršenja naših prava, čak i onih zagarantovanih kosovskim zakonima, SPC ne može normalno da funkcioniše na Kosovu bez zaštite njenog identiteta, prava, imovine i sloboda, uz čvrste međunarodne garancije i zaštitu KFOR-a u Dečanima", navodi se u saopštenju.

Iz Visokih Dečana poručuju i da su ovih dana "predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija javno rekli da odbijaju da implementiraju odluku Ustavnog suda iz 2016. godine, kojim se manastiru priznaje vlasništvo nad 24 hektara zemlje".

"Podrivajući konačnu i neopozivu odluku kosovskog Ustavnog suda po pitanju manastira u Dečanima i mešanjem političara u sudske odluke, ozbiljno se podriva vladavina prava na Kosovu, čime se još više ugrožavaju verske slobode i poverenje između zajednica", zaključuje se u poruci na Tviteru manastira Visoki Dečani.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading