ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU? Kurti sazvao hitnu sednicu!
EPA

Sastanak je održan povodom odbijanja Prištine da omogući Srbima glasanje na nedeljnom referendumu o ustavnim promenama.

On je rekao da će Skupština, Predsedništvo i clada u toku dana dati zajedničko saopštenje, ne navodeći više detalja.

"Na sastanku su bili predsednica Osmani, predsednik parlamenta Konjufca, ja i dva potpredsednika Vlade. Nakon sastanka tri institucije, izdaćemo zajedničko saopštenje za javnost. Sazvaćemo vanrednu sednicu Skupštine za sutra u 14 sati", rekao je kratko Kurti.

Politički savetnik premijera privremenih institucija samnouprave u Prištini Aljbina Kurtija Jeton Zulfaj odbio je danas poziv nemačkog ambasadora na Kosovu i Metohiji Jorna Rodea da se Srbima u Pokrajini dozvoli da glasaju na rpedstojećem referendumu za promenu Ustava Srbije.

"Ustanovljena praksa je bila loša praksa kojom je ''stranim ilegalnim strukturama dozvoljeno da slobodno deluju u našoj zemlji'', napisao je na Tviteru Zulfaj.

On je poručio da svi građani srpske nacionalnosti na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju preko Kancelarije Srbije za vezu u Prištini ili poštom.

"Svi vi podržavate vladavinu zakona na Kosovu", poručio je Zulfaj Rodeu, prenosi portal Kosovo onlajn.

Kosovo online

 

 

Prethodno su države Kvinte i Evropska unija pozvale Vladu Kosova da omogući Srbima na Kosovu da ostvare svoje pravo glasa na referendumu u Srbiji.

Ambasadori zemalja Kvinte nisu govorili za medije nakon sastanka sa kosovskim čelnicima Vjosom Osmani, Gljaukom Konjufcom i Aljbinom Kurtijem, koji je održan potom, oko 13 časova, povodom glasanja Srba na referendumu u nedelju.

Ostalo je nejasno da li je promenjen stav kosovskih čelnika, koji su se izjasnili oštro protiv mogućnosti da se referendum na Kosovu održi. 

Države Kvinte i Evropska unija pozvale su ranije danas Vladu Kosova da omogući Srbima na Kosovu da ostvare svoje pravo glasa na referendumu.

Tanjug

 

U Beogradu se povodom ovog pitanja sa predstavnicima Srba sa KiM sastao danas predsednik Srbije Aeksandar Vučić.

Tanjug

 

Predstavnici Srba su se posle sastanka ovratili javnosti i poručili:"Zahtevamo od Evropske unije da sa reči, pređu na delo. U nedelju će EULEKS pokazati svoje lice".

Komentari (0)

Loading