SPAHIU OCRNIO KURTIJA Učinak vlade ravan nuli, SAD da "pritisnu" Beograd i Prištinu
Kosovo online

On izražava očekivanja da će Sjedinjene Američke Države u 2022. godini intenzivirati napore na postizanju konačnog sporazuma Kosova i Srbije i dodaje da će Kosovo morati da realizije sporazum o Zajednici srpskih opština, kao uslov za priznanje od Srbije. 

Na pitanje kako ocenjuje rad Vlade Aljbina Kurtija, odgovorio je - "na unutrašnjem planu slabo, na spoljnom planu katastrofalno".

-Nije uspeo da ispuni nijedno obećanje, a zapravo za spoljnu politiku nije ni imao obećanja. Za unutrašnju politiku je imao puno obećanja, ali nije ispunio skoro ništa, to se može videti po putevima, koji su urađeni tokom ove godine gde nema nikakvog napretka. Recimo, autoput Priština- Mitrovica je za vreme prethodne vlasti završen u dužini od 16 kilometara, Kurti nije uspeo da uradi ni milimetar, tako da je to samo jedan dokaz slabog rada ove vlade. Ova vlada nije bila korumpriana, ali njen učinak je ravan nuli.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, on kaže da bi trebalo da dođe do pomaka u ovoj godini, a da je očigledno da do sada nije bilo pomaka zbog pogrešnog pristupa.

"Dijalog sa Srbijom je nacionalni interes Kosova i glavno pitanje koje treba rešiti kako bi išli napred, ali je pristup katastrofalan".

On smatra da "uspostavljanje Zajednice srpskih opština bi trebala da bude trampa za prizanje Kosova od strane Srbije. Strane Vlade pritiskaju Kosovo da primeni sporazum o ZSO, ali i Srbiju da prizna Kosovo, to je stvar dogovora koji treba da se realizuje istovremeno". 

Spahiu kaže da uloga Amerike jeste ključna, "ali je ključ u Beogradu i Prištini".

Jedna od ključnih tema na kosovskoj političkoj sceni bila je i odluka vlade da uskrati podršku projektu izgradnje gasne infrastrukture na Kosovu i to može biti pogubno za Vladu Aljbina Kurtija. Amerikanci su u stanju da promene svaku Vladu na Kosovu koju ne žele, ističe on. 

Spahiu kaže i da je dobro što nije došlo do liberalizacije viza. "Liberalizacija viza u ovom trenutku bi bila pogubna, jer bi više od polovine stanovništva otišlo s Kosova. Ipak, liberalizacija se neće desiti sve dok se ne uspostavi entuzijazam za bolji život, koji bi sprečio odliv stanovništva sa Kosova".

On za 2022. godinu izražava nadu da će "Amerikanci pritisnuti Beograd i Prištinu da postignu sporazum. Dogovor bi pokrenuo bolji duh na Balkanu i u regionu, koji bi vratio nadu mladima da se može bolje živeti".

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading