PETKOVIĆ PORUČIO Uzalud Kurti napada Vučića, to mu neće obezbediti vizu za SAD
Foto: privatna arhiva

"Naš ugled u međunarodnoj areni izgrađen je kredibilnom i odgovornom politikom predsednika Vučića i ničim ne može biti poljuljan, a ponajmanje Kurtijevim naručenim intervjuima i političkim pamfletima", naveo je Petković u saopštenju.

Kako je istakao, samo je u paralelnoj realnosti, u kojoj živi Aljbin Kurti, moguće optužiti Beograd da u region izvozi nestabilnost, jer je upravo on taj koji svojim jednostranim, nasilnim akcijama i zapaljivim izjavama narušava teško stečeni mir na prostoru Kosova i Metohije, ali i šire.


"Za razliku od Prištine, koja u region izvozi politiku terorizma, nestabilnosti i zveckanja oružjem, Beograd je regionu donirao na hiljade vakcina i testova protiv virusa Kovid-19, više puta prema svojim susedima iskazavši solidarnost u slučaju vanrednih situacija, uz aktivno učešće u inicijativi ''Otvoreni Balkan'' kojoj je cilj zajedničko povezivanje", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohij.

EPA

 

Petković je naglasio da nema sumnje da u monologu, koji bi da vodi Kurti, nema mesta formiranju Zajednice srpskih opština, niti razgovora o normalizaciji odnosa i pitanjima od interesa za narod Kosova i Metohije, ali ima pretnji ratom i oklopnim vozilima koja bi da šalje u srpske sredine.

"To svakako nije ni put, ni način da se dodvori stranim sponzorima, jer ako dobro sluša - sve je više glasova koji Kurtiju poručuju da je potrošio sve kredite i da je vreme da počne da sprovodi potpisane sporazume", zaključio je Petković povodom tvrdnji koje je Kurti izneo u intervjuu podgoričkoj Pobjedi.

Privremeni premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se Srbija prema zemljama nastalim raspadom nekadašnje Jugoslavije danas ponaša kao "'mala Rusija' - paternalistički i hegemonistički".

Kurti je u u ekskluzivnom intervjuu za podgoričku "Pobjedu" istakao da su dokaz toga i "nedavne napetosti na granici Srbije i Kosova, nakon čega su kosovske snage bile prinuđene da reaguju", ali i dodao da su odnosi Kosova i Srbije nepromenjeni.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading