ALBANCI ŽESTOKO ZAPRETILI Ako Srbija ne poštuje sporazum, bićemo primorani da intervenišemo
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Potpredsednik kosovske vlade i glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi rekao je da se nada "da će Srbija u potpunosti sprovesti sporazum postignut u Briselu, jer u slučaju da primetimo nepravilnosti na terenu, bićemo prisiljeni da intervenišemo", prenose mediji.

On je  rekao da je Srbija stvorila tenzije na severu koje su uznemirile međunarodnu zajednicu, a da je u budućnosti logično očekivati druge mere reciprociteta. 

Bisljimi kaže da je po sporazumu koji je postignut u Briselu, sutra u osam časova predviđen početak istovremenog preseljenja i barikade i specijalne policije, a da će prethodno biti raspoređene jedinice Kfora na prelazima kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost prelaza.

“Ne postoji niz koji jedna strana mora povući ispred druge, već se uklanjanje vrši istovremeno. Jedina razlika je u tome što se snage Kfora moraju rasporediti nekoliko sati pre početka uklanjanja barikada i specijalnih jedinica”, rekao je Bisljimi. 

Naveo je da policija na prelazima nastavlja svoj posao. 

“S naše strane nema tendencije odlaganja rokova. Ono što je važno reći je da ako se ne poštuju rokovi, sporazum se smatra nevažećim, a stranka za koju se pokaže da ne sarađuje biće ona koja će biti identifikovana kao strana koja blokira dijalog”, rekao je Bisljimi. 

Kaže da nema logike da proces uklanjanja specijalne policije započne pre nego što se sve logistički prebaci na Kfor i pre početka povlačenja barikada. 

Spremno 300.000 paketa nalepnica

Bisljimi je rekao da je Kosovo već duže vreme tehnički spremno za implementaciju sporazuma i da ima oko 300.000 paketa nalepnica što je, kaže, dovoljno za pokrivanje šestomesečnog prometa. 

“Privremeni sporazum takođe ima rok od šest meseci, tako da je naša strana potpuno spremna. Imamo informacije o dnevnom, sedmičnom, mesečnom i godišnjem prometu vozila na svakom graničnom prelazu, pa postoji mogućnost projektovanja količina potrebnih za pravilan rad svakog graničnog prelaza”, rekao je Bisljimi. 

Naveo je da postoji spremnost da se priključi dodatno policijsko osoblje, kako bi se maksimalno skratilo vreme potrebno za građane koji će dobiti nalepnice. 

Na pitanje o kritikama opozicije da kosovska vlada pita Beograd o uklanjanju specijalnih jedinica, Bisljimi kaže da prištinska strana ni u jednom trenutku nije pregovarala sa Srbijom o povlačenju specijalnih jedinica. 

“Veštačko stvaranje tenzija na severu od strane Srbije uznemirilo je čitavu međunarodnu zajednicu i njihov je zahtev bio da damo svoj deo doprinosa smirivanjem situacije i posledičnim pristajanjem na povlačenje specijalnih jedinica. Razgovarao sam sa gospodinom (izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom) Lajčakom, a ne sa Srbijom”, rekao je Bisljimi. 

Naveo je da su specijalne jedinice kosovske policije izvršile svoju dužnost na primeren način i da su postigle kontrolu na prelazima, bez izazivanja incidenta. 

“Uprkos činjenici da su provokacije kojima su stalno izloženi bile veoma velike, opet kažem, za nas je bilo važno da njihov odlazak ni u jednom trenutku ne stvori vakuum koji bi ugrožavao sigurnost našeg osoblja na graničnim prelazima, ali i vlastitih objekata, naše imovine na granici”, kaže Bisljimi.

Bisljimi: "KM" tablice neće postojati nakon 21. aprila 2022. godine

Povodom kritika opozicije na tablice KM, Bisljimi kaže da će se te registarske tablice koje su se do sada koristile na severu od ponedeljka, 4. oktobra smatrati registarskim tablicama Srbije. 

“Ovaj tretman će važiti šest meseci, jer u roku od šest meseci Radna grupa ima zadatak da nađe trajno rešenje prema standardima i najboljoj praksi Evropske unije. Ne verujem da postoji standard ili praksa neke evropske zemlje, gde izdaju registarske tablice za gradove drugih zemalja. Stoga, ovo takođe logično znači da ove tablice neće postojati nakon 21. aprila 2022. godine”, rekao je Bisljimi.

Bisljimi kaže da se nada da će Srbija u potpunosti sprovesti sporazum postignut u Briselu. “U slučaju da primetimo nepravilnosti na terenu, bićemo prisiljeni da intervenišemo”, rekao je Bisljimi. 

Besplatne nalepnice

Naveo je da će vozači na prelazima dobijati nalepnice besplatno, oni će ih sami stavljati i neće mogu da uđu na teritoriju Kosova bez pokrivanja svih simbola i elemenata državnosti Srbije. 

Na pitanje da li postoje drugi delovi sporazuma ili samo ono što je objavljeno, Bisljimi je rekao da nema tajnih dogovora. 

“Ono što je gospodin Lajčak izdao je jedini sporazum koji je dogovoren, nema ništa drugo. Sve su to zavere i pokušaji da se  obezvredi uloga i važnost sporazuma. Ali, nikada se neće dogoditi da postignemo bilo koji sporazum koji nije javno objavljen, budite uvereni”, naveo je Bislji

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading