Zapadni Balkan u opasnosti zbog Aljbina Kurtija!
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Štefan Lene, takođe dugogodišnji ekspert za Balkan u Fondaciji Karnegi za Evropu, smatra da na usporavanje pomenutog procesa pored ostalog utiče i prezauzetost Zapadne Evrope sopstvenim problemima.

Lene se slaže da još nije došlo do pravog izmirenja na području Zapadnog Balkana, ali po njemu ne postoji rizik od izbijanja masovnog nasilja ni u jednoj od zemalja regiona, ni približno nalik na oružane sukobe tokom 1990-ih.

On, međutim dodaje:

“Što se tiče brze izgradnje funkcionalne države, stvarnog pomirenja, kao i u pogledu reformi i vladavine prava, do svega toga nije došlo onako brzo kako su se mnogi nadali. U zemaljama Zapadnog Balkana i dalje imamo etnocentrične, nacionalističke elite, koje očigledno nisu posvećene stvarnom napretku”.

Prema oceni Kurta Volkera, odsustvo rešenja u odnosima između Srbije i Kosova, izlaže Zapadni Balkan opasnosti od dubljih i trajnijih potresa. Stabilnost regiona najviše zavisi od pitanja Kosova, kaže on.

“Mislim da će dugoročno gledano, ključ mira na Balkanu biti neka vrsta obostrane saglasnosti o obnavljanju direktnih veza između dve strane.

Uspostavljanje, na primer, trgovine između Srbije i Kosova. Uzajamno poštovanje, međusobno priznanje bi možda moglo doći kasnije, dok održavanje sadašnjih nestabilnih odnosa nije koristan put”.

Za razliku od ranijih pregovora između dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, koji su ulivali poverenje da je dogovor moguć - sadašnji premijer Kosova Aljbin Kurti ne krije da sporazum sa Srbijom nije na prvom mestu, kaže Lene.

„Kurti je uvek bio izuzetno kritičan prema dijalogu sa Srbijom. U osnovi je rekao da ‘ne bi trebalo da vodimo dijalog sa Srbijom, to nije prioritet'. Ali mislim da je donekle izmenio svoj stav. Mislim da razume da je dijalog neizbežan“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading