Željko Ražnatović Arkan
EPA
Željko Ražnatović Arkan

EPA

Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA

Željko Ražnatović Arkan (48) i njegovi prijatelji Milenko Mandić (44) i Dragan Garić Gara (47) ubijeni su 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu „Interkontinental“ u roku od svega deset sekundi, a možda i u kraćem intervalu!

To je utvrdio sudski veštak balističar, koji je naveo da je u tom roku bilo moguće ispaliti devet projektila, sa koliko su pogođeni Arkan i prijatelji. 

Balističar Milan Kunjadić je na suđenju rekao da je pucano iza stuba i da su čaure pale u žardinjeru. Sud je utvrdio da je neosnovana odbrana osuđenog Dobrosava Gavrića (43) da su na njegovom kaputu pronađeni tragovi nitrata jer je „bacao petarde“ dok je čekao Novu godinu na Paliću.

Dobrosav Gavrić

Printscreen RTS

Dobrosav Gavrić, Foto: Printscreen RTS

- Takva odbrana je neprihvatljiva, jer su iskazi svedoka i dokazi ukazali da su tragovi nitrata bili na donjim ivicama Gavrićevog kaputa, kao i u rukavicama nađenim u kaputu koji je nesporno nosio - zaključio je sud.

Sud je odbacio primedbe okrivljenih i njihovih branilaca da je neko za vreme uviđaja podmetnuo čaure u žardinjere.

Gagi se žalio sudu u Strazburu

- Posle obračuna u holu (u kojem je Mateović upucao trostrukog ubicu Dobrosava Gavrića) video sam čoveka koji trči prema izlazu. Pucao sam i ranio ga, a mislim da je to bio Gagi - svedočio je Mateović 2004. godine.

Na tu izjavu ustao je Gagi Nikolić i tražio da svedoče lekari, koji su potvrdili da nije bio ranjen. Gagi se na izrečenu presudu žalio sudu u Strazburu, navodeći da je osuđen bez ikakvih dokaza i da očekuje da bude oslobođen.

- Na licu mesta nije nađen nijedan drugi materijalni trag koji bi ukazivao da je još neko pucao iz oružja jer nije bilo oštećenja ni čaura. Nedvosmisleno je utvrđeno da je pucano samo iz dva pištolja i da se broj ispaljenih čaura i oštećenja u svemu poklapa - navodi se u presudi sudije Milenka Cvijovića, koja je doneta u oktobru 2006. godine.

Iako je saučesnik Dragan Nikolić Gagi (49) na suđenju tvrdio da nije bio u hotelu već kod kuće, Arkanov telohranitelj Zvonko Mateović izjavio je da je Gagi pucao u njega u holu hotela.

Željko Ražnatović Arkan

Youtube/Printscreen

Željko Ražnatović Arkan, Foto: Youtube/Printscreen

Gagi je u iskazu od 20. aprila 2004. rekao da je za Arkanovo ubistvo čuo na televiziji, kod svog brata u Loznici. Izjavio je da ga je Zoran Uskoković Skole, za koga se nagađalo da je umešan u organizaciju ubistva, zvao iz Nemačke.

- Bilo mu je žao, mnogo je plakao! On je Arkana obožavao. Arkan je bio njegov idol - ispričao je Gagi na sudu.

Arkan je ranjen sa tri hica u glavu, a projektili su mu razorili mozak. Teško je ranjen u 17.10 časova, a 15 minuta kasnije primljen je u Urgentni centar, ali uprkos naporima lekara da ga spasu, umro je u 18.45 sati na operacionom stolu.

Komentari (1)

Mario Sarafciger

15.02.2020 09:24

Ako velike glumice nazivamo HEROINA , dali mozemo Seri-geja Trivunovica zvati HEROIN