ČETIRI GODINE NIJE BIO ODRŽANO NIJEDNO ROČIŠTE Suđenje za napad na novinarku odloženo po pedeseti put

Napad na bivšu novinarku B92 Tanju Janković

Sudnica, Specijalni sud
Sudnica, Specijalni sud, Foto: RAS/Emil Čonkić

 

Sudski proces koji se pred Osnovnim sudom u Vranju već pet godina vodi protiv policijskog inspektora Nenada Jovanovića iz Vranja i još petorice okrivljenih za napad na porodicu bivše novinarke B92 Tanje Janković, danas je ponovo odložen na zahtev okrivljenih i to pedeseti put!

-Dobili smo obaveštenje od sudije u postupku da moji klijenti ne dolaze iz Beograda, da se ne izlažu troškovima puta, jer je jedan od okrivljenih Miloš Vučković poslao telegram da službeno boravi u Crnoj Gori i da će se ročište zbog toga odložiti. Tražiću na sledećem prvom ročištu da se ispita verodostojnost tog navodnog službenog puta jer ovo je već pedeseti put kako okrivljeni odlažu ročišta. Nekoliko puta su oni i njihovi branioci opominjani od strane sudije zbog očiglednog “fingiranja” lekarskih opravdanja i putnih naloga, ali niko nije kažnjen pa očigledno misle da će se tom praksom izbegavanja ročišta služiti do zastarenja predmeta - objašnjava pravni zastupnik porodice Janković, advokat Jovan Aleksić iz Vranja.

VRANJE Ponovo odloženo suđenje za napad na novinarku

Napad na porodicu novinarke Tanje Janković dogodio se 22. septembra 2012. godine na porodičnom slavlju u restoranu Pržar u Vranju. Tom prilikom ocu i sestri novinarke nanete su teške telesne povrede u vidu preloma nosa, rebara i višestrukih preloma vilice. Optužni predlog podignut je nakon godinu dana, a suđenje koje je trebalo da počne u junu 2014. godine odlagano je sve do marta 2018. kada je prvi put održan glavni pretres.

 

"Sudija Marija Janićijević koja je prvobitno sudila u ovom predmetu za četiri godine nije održala ni jedno ročište jer su okrivljeni i njihovi branioci svako ročište odlagali tako što bi neko izostao. Nekada su donosili opravdanja, ali bilo je ročišta kada bi usmeno “opravdavali” jedan drugog rečima: “Sudija,Nikolić mi se javio telefonom da ne može da dodje jer mu nije dobro”. I ona je to prihvatala bez pitanja i podpitanja - objašnjava Tanja Janković i dodaje da je sve išlo u pravcu da predmet zastari.

 

 

Međutim, sudija Janićijević je u međuvremenu smenjena i prebačena da sudi parnične postupke zbog eksplicitnih fotografija i velikog broja zastarelih predmeta i sudjenje je ipak počelo.

Sudija Dragana Tasić je uspela da ih “utera” u sudnicu. Nakon prvog odlaganja naredila je da im se provere lekarska opravdanja i putni nalozi a zatim je odredila mere privođenja i pritvora i suđenje je posle četiri godine počelo.

" Međutim, sada kada se približava kraj i ostalo je još jedno ročište oni su opet počeli sa praksom odlaganja. Ponovo se izmišljaju službeni putevi i predlažu gluposti kao što je da veštak za sudsku medicinu iz Niša veštači snimke TV priloga sa B92 koji je emitovan par dana nakon napada i gde je pre operacije na Urgentnom moja sestra davala izjavu - kaže Jankovićeva.

Prema njenim rečima to je očigledan pokušaj kupovine vremena jer sudski veštak iz Niša je već veštačio povrede na osnovu medicinske dokumentacije i izjasnio se da su povrede koje su nanete Bojani Janković teške, a Zoranu Jankoviću bile opasne po život.

" Sudija je trebala da odbije ovaj predlog odbrane okrivljenih jer sudski veštak Zavoda za sudsku medicinu iz Niša se već izjasnio i ne vidim ni razlog ni logiku po kojoj lekar veštači TV snimak. Namera je jasna, da se razvodnji i oduži proces kako bi došlo do zastarevanja. To je jasno i sudiji koja je i sama u više navrata ponovila da neće dozvoliti da predmet zastari, a onda je prihvatila predlog odbrane da se dodatno veštače snimci i fotografije - kaže advokat Aleksić.

Za nanošenje teških telesnih povreda i nasilničko ponašanje propisana zakonska kazna je od jedne do osam godina.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi