pevačica
shutterstock
Falsifikate plaćaju po nekoliko hiljada evra

EPA, Zoltan Balogh

Falsifikate plaćaju po nekoliko hiljada evra, Foto: EPA/ Zoltan Balogh

Neke od tih slika su plaćene i više hiljada evra, ali pripadnici srpskog džet-seta nemaju pojma da su kupili „mačku u džaku“.

- Među onima koji su kupovali takve slike ima dosta ljudi sa estrade, a na prevare kojekakvih kolekcionara naseli su neki bogataši, ali i sportisti. Slike koje oni imaju su u stvari vrlo verne kopije - navodi sagovornik „Alo!“.

Pročitajte još:

Nikola Kusovac negira krivicu

Dejan Briza/Alo

Nikola Kusovac negirao krivicu za aferu sa falsifikatima u Nemačkoj, Foto: Dejan Briza/Alo

- Među njima su i jedan bogataš, jedan istaknuti sportista i više pevača. Svi oni ne žale pare za takve slike jer je to stvar prestiža. Međutim, za dobar deo njih je data procena da su originali, ali nisu prošla forenzička ispitivanja kako bi se potvrdila njihova autentičnost - objašnjava izvor „Alo!“.

„Alo!” je nedavno otkrio aferu o falsifikovanim slikama poznatih srpskih i hrvatskih slikara, a istraga o tome vodi se u Minhenu. Na meti nemačkih sudskih istražnih organa našao se Nikola Kusovac (83), istoričar umetnosti i najpriznatiji stručnjak za procenu umetnina na prostoru bivše Jugoslavije, koji se tereti da je trojici dilera umetnina pomogao da galeriji u Minhenu predaju na aukciju falsifikovane slike poznatih srpskih i hrvatskih slikara.

Nenad Stojic, optuzen za falsifikat

Dejan Briza/Alo

Nenadu Stojiću, optuženom za prodaju falsifikovanih slika u Nemačkoj pisao vlasnik aukcijske kuće, Foto: Dejan Briza/Alo

Prema optužnom aktu, on je dao potvrdno mišljenje o autentičnosti kolekcionarima Nenadu Stojiću i Savi Šaronjiću, koji su galeriji u Minhenu predali na aukciju falsifikovane slike poznatih srpskih i hrvatskih slikara iz doba zenitizma, procenjene na više stotina miliona evra.

Sud u Nemačkoj je zatražio da se sva trojica saslušaju u Srbiji, ali oni nisu mogli da se izjasne jer nemački sud nije poslao potrebnu dokumentaciju.

Advokat: Kolekcionar brani naše klijente

Nikola Nikolić, branilac Nikole Kusovca, i Veselin Cerović, advokat Stojića i Šaronjića, izjavili su za „Alo!“ da nemački aukcionar ne bi slao mejl Stojiću da smatra da su mu uvalili lažnjake. Nikolić čak veruje da sud iz Minhena neće poslati potrebnu dokumentaciju Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

- Njihove izjave su preko našeg ministarstva pravde prosleđene u Nemačku, a tamošnji sud treba da odluči hoće li slati dokumentaciju u Srbiju ili će voditi postupak bez naših klijenata - navodi izvor „Alo!“.

Kusovac je u sudu kratko izjavio da nemački stručnjaci nemaju pojma i da su slike koje je veštačio originali.

Advokat Veselin Cerović i Sava Šaronjić

Dejan Briza/Alo

Advokat Veselin Cerović, levo, i njegov klijent Sava Šaronjić, Foto: Dejan Briza/Alo

Kako saznajemo iz izvora bliskih nemačkom sudu, nemački kolekcionari su zbog afere sa lažnim slikama pooštrili mere i strogo kontrolišu dela srpskih, ali i hrvatskih slikara.

Kako „Alo!“ saznaje, iz Minhena je stiglo pismo aukcionara Volfranga Lahera zvanog Vilf, koji se mejlom obratio optuženom Nenadu Stojiću.

- Dragi Nešo, nije mi jasno zbog čega Nemci nisu dostavili veštačenje slika iz aukcijske kuće koje su oduzete pod sumnjom da su falsifikati.

Na taj način prolongira se donošenje odluke u ovom slučaju. Da su dostavili sve što je trebalo uz zamolnicu, mislim da bi ova lakrdija bila rešena - naveo je Laher u mejlu upućenom Stojiću.