Osumnjičeni za otmicu: Otac i sinovi
Fejsbuk
Osumnjičeni za otmicu: Otac i sinovi

Fejsbuk

Osumnjičeni za otmicu: Otac i sinovi, Foto: Fejsbuk

Slučaj malog Petra podigao je na noge policiju Srbije, koja je u spektakularnoj akciji locirala dečaka i uspešno ga izvukla iz noćne more. Dečak je bio u napuštenoj kući vezan lancima, preko glave je imao masku i džemper, dok mu je na slepoočnici neprekidno bila prislonjena cev pištolja!

Pročitajte još:

- Svaki detalj smo pažljivo razmatrali i analizirali. Poligrafski smo testirali više od 10 osoba i tako smo sužavali spisak sumnjivih. Skinuli smo snimke sa video-nadzora i sa privatnih objekata, što je dalo rezultate i mnogo nam pomoglo u Petrovom pronalaženju. Na snimcima smo uočili pretrčavanje osoba, vozilo sa specifičnim branikom, njegovo kretanje neprilagođenom brzinom. Potom smo raspisali poternicu za tim vozilom - ispričao je juče Dejan Kovačević, načelnik Uprave kriminalističke policije.

Šta je Amber alert sistem

Amber alert je specijalni sistem potrage u specifičnim slučajevima nestale dece, a naziv je dobio po devojčici Amber Hagermab, koja je 1996. godine oteta u Teksasu, a potom je silovana i ubijena. Sistem funkcioniše tako da se posle prijave nestanka deteta u potragu odmah uključuju mediji, prekidaju se TV i radijski programi, objavljuju se informacija i fotografija deteta na internetu, benzinskim stanicama, ekranima bankomata, bilbordima, auto-putevima, dok na mobilne telefone stižu poruke. Kada je pronađeno telo male Amber, njena majka je pozvala lokalnu radio-stanicu i dala im ideju da šalju upozorenja kada je u pitanju otmica deteta, baš kao u slučajevima kada saopštavaju da se približava nevreme. Sistem se ubrzo rašio Amerikom i na druge kontinente.

Kako saznajemo, u spornom automobilu su uhapšeni Marko, njegov sin Nikola i Aleksa, dok je u udžerici zatečen Markov drugi sin Lazar, koji je bio zadužen da čuva dečaka.

- Marko, Nikola i Aleksa su najpre negirali bilo kakvu vezu s otmicom! Međutim, kroz razgovor su sve priznali i odveli su policiju do vikendice u kojoj je bio Petar - navodi izvor blizak istrazi.

Otmica malog Petra ponovo je aktuelizovala priču o Amber alert sistemu, koji je pomogao otetoj deci širom sveta. Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijane Jurić“, upozorio je da je slučaj malog Petra pokazao da je Srbiji potreban Amber alert sistem!
- Zašto je Amber alert sistem važan? Zato što je ovo moglo biti i vaše dete - napisao je Igor Jurić na svom Fejsbuk profilu iznad snimka Petrovog prvog susreta s porodicom posle otmice. Pre toga je objavio: „Dok ne zaboravimo otmicu malog Petra (jer se drugih slučajeva odavno ne sećamo), da vas podsetim, mesec dana pre otmice smo uradili spot da bismo skrenuli pažnju javnosti na to da se otmice dece dešavaju, da moramo biti spremni i da znamo koja je uloga svih građana u potrazi.“

Petar Mitrović

MUP

Petar Mitrović, Foto: MUP

 Podsećamo, Petar Mitrović je otet u noći između 26. i 27. oktobra u ulici Branka Radičevića u Staroj Pazovi, gde živi sa porodicom. Bio je zatočen 22 sata u napuštenoj vikendici u okolini Belegiša. Marko Jovišić (54) uhapšen je sa dvojicom sinova, Lazarom (19) i maloletnim Nikolom, zbog sumnje da su ga oteli, dok se Aleksa Mrđa (18) tereti da im je pomagao. Otmičari su najverovatnije hteli da izvuku novac od porodice Mitrović, ali nisu stigli da traže otkup jer je policija munjevito reagovala. Dečak je preuzet u nedelju u 23.45. Ispred policije u Staroj Pazovi dočekali su ga porodica, drugovi, građani i ministar policije Nebojša Stefanović.

Čeka nas nikad čudnija zima! U januaru najgore, divljaće oluje, a poplave će napraviti haos!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 30.10.2019. 09:15 Meteorološki servis "AccuWeather" objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu.

Osumnjičeni su juče privedeni u Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici na saslušanje.

U brojkama

* 20 evropskih zemalja uvelo je Amber alert sistem

* 2013. godine ovaj sistem je počeo da funkcioniše u Evropi, kada se tragalo za braćom iz Holandije

* 23 godine je prošlo otkako je sistem uveden u SAD

Bonus video

Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!