Kokain Droga
Profimedia
Kokain Droga

Profimedia

Kokain Droga, Foto: Profimedia

Uzimanje marihuane ili sintetičkih droga postalo je moda, a roditeji najčešće zatvaraju oči pred ovim problemom, upozoravaju operativci beogradske policije zaduženi za suzbijanje narkomanije, kojima zbog prirode posla ne smemo da objavimo imena.

Naši sagovornici ističu da je u borbi protiv narkomanije zakazalo kompletno društvo - od porodice preko socijalnih službi, pa do prosvete i zdravstva i policija ne može sama da se bori protiv tog problema,

- Političari ne bi trebalo da pričaju o problemu narkomanije samo pred izbore, već bi trebalo konstantno i sistemski da se bore protiv ove pošasti - poručuje za "Informer" operativac iz grupe za suzbijanje narkotika.

Posebno je zabrinjavajuće, kaže on, što roditelji narkomana često lažu sami sebe da njihovo dete nikad ne bi uzelo drogu.

- Roditelji narkomana, ali i sitnih dilera, u većini slučajeva žive u iluziji kako su im deca divna, vaspitana, primerni učenici ili studenti, a ovi ogrezli u drogu! Na taj način ne samo da ne štite svoju decu od posledica narkomanije, već ih i podržavaju u tome - navodi taj sagovornik.

Posebno je alarmantno što narkomani više ni ne biraju čime će se drogirati!

Narkoman Overdoziranje Heroin Droga Drogiranje

Profimedia

Narkoman, Foto: Profimedia

- Ranije smo i mi policajci mogli da učimo od narkomana o nekim drogama koje su konzumirali. Ulazili smo u stanove i u njima, pored droge, nalazili gomilu liturature o narkoticima. Ti narkomani su znali sve o proizv odu koji su koristili. Sada klinci uzimaju šta god im padne u šake! Kako hapsimo narkomana i pitamo ga zašto je počeo da se drogira, on samo slegne ramenima i kaže: Moje društvo to koristi... dao mi je drug". Droga je postala moda među mladima, toliko je uzela maha. Izuzetak je heroin, gde broj zavisnika od te droge stagnira, možda čak i opada, dok su sintetičke droge sve "popularnije" među mladima - rekao je sagovornik. 

Beogradsko tržište narkotika je, prema njegovim rečima, stabilno i "tradicionalno".

- To znači da se cene droge na ulici već godinama ne menjaju, izuzev jednom u slučaju marihuane. "Tradicionalno je u smislu što u Beogradu gotovo da i nema novih droga, a kada se i pojave nemaju prođu. Uglavnom su na tržištu marihuana, heroin, kokain, amfetamini i MDMA. Jedini poremećaj cene marihuane ba ulici bio je 2014. nakon što je albanska policija upala u selo Lazarat (najveći proizvođači marihuana na svetu prim. aut.). Tada je tri meseca bio haos na crnom tržištu jer je marihuana koja obično košta od 1.200 do 1.400 evra za kilogram, tada koštala 3.000 i 4.000 evra u nabavci - objašnjava operativac. 

Uslišna prodaja se, kako je rekao, usitnila.

- Na ulici je veći broj manjih, uglavnom mlađih dilera. Organizovane grupe i dalje postoje, ali u manjem obimu, jer smo poslednjih godina uspeli da ih potisnemo i sklonimo sa ulice - kaže ovaj operativac.

Mladi počinju da diluju na ulici samo radi novca, iako tu realno nema više neke velike "zarade".

- Ulični diler zaradi 300 do 400 evra mesečno, a veliki novac zarađuje samo onaj ko je na vrju piramide. Među privedenima ima trenutno veliki broj 16-godišnjaka, a 2016. smo uhapsili i jednog 14-godišnjaka., koji je i konzument. Da godine u ovom poslu nisu bitne pokazuje i činjenica da je nedavno uhapšen i jedan 60-godišnjak - rekao je sagovornik. 

Prema njegovim rečima, veliki problem u sklanjanju dilera sa ulice je suviše blaga kaznena politika. 

- Uhapsimo dilera, podnesemo prijavu, a za nekoliko dana ga opet vidmo na ulici. Ako i budu osuđeni, dobijaju simboličnomale zatvorske kazne, a i onda unedogled odlažu odlazak u zatvor. Ako i odu na robiju, toliko se kasno zadržavaju, toliko se kratko zadržavaju u zatvoru da bez ikakvih problema nastavljaju "posao" čim se nađu na slobodi. Pogotovo je blaga kaznena politika prema maloletnicima, pa ih zato i angažuju za dilovanje - kaže on.

Komentari (26)

Ratko

03.01.2017 00:04

Pa svi ministri ,pevaljke i ostalo drustvo to propagiraju i bave se njihovim uvozom i rasturanjem

Vasa

03.01.2017 00:58

@Ratko - Oterati korov iz Zitoradje i ratne profitere iz Jagodine videce te kako ce se smanji

Jojo

03.01.2017 01:01

Pa sta je u Americi ,Dacic radio sa sefom kriminalne grupe Amerika ,sigurno nije pricao o vremenu,jos je kurti i murti dao diplomatske pasose da lakse rasturaju i uvoze drogu

Šokirani

03.01.2017 01:10

Dobar štos"roditelji oprez, drogiranje postalo moda". Hoće ali prvo da dođu sebi od dopa.

Rave

03.01.2017 01:12

A alkohol,aaaa?????? Okanite se vise kanabisa

Dule

03.01.2017 03:02

Pogotovo kod celnika drzave koji su neumorni i na sve strane okrenuti i istoku i zapadu i kriminalu sve za koferce

Voka

03.01.2017 03:13

Podjite od vrha

Savetnica

03.01.2017 03:42

A sto mislite zasto se diplomatski pasosi dele kao kiki bombone????????

kiki

03.01.2017 08:43

@Savetnica - Niko ih ne kontrolise a strane obavestajne sluzbe daruju droge za napredak srpske omladine.

zika

03.01.2017 05:20

Za nas je samo kumunizam treba da dovedemo Kima iz koreje diktatora da pobije dosta .Dileri su ustavri najvece jajare kada peigusti .Zakon kao u indoneziji pod hitno.Smrtna bez prava na zalbu.Cipovace nas uskoro sve bas zbog tih stvari da se zna ko sta radi i gde se krece.

Ana

03.01.2017 05:49

Neko ne radi ili je sprecen da radi svoj posao i zatto se to modiranje rasirilo. Ko pravi lovu od ovolike kolicine droge u opticaju? Zasto se kada je reccimo Dabovic uhapsen nije cekalo da on preda paket,nego se se akcija zustavila na njemu koji ce za ovakve stvari da se nagodi?

ovo je istina

03.01.2017 07:49

U Skupstini se vidi da je veliki broj poslanika na necemu. Na estradi skoro sve opusteno, u kaficima zlo. Mladi u beznadju, ljudi srednjih godina ne mogu da se snadju otudjili se ljudi, alkohol i razne droge su izgleda zadnja i to hemijska proteza da mogu da docekaju vece ili jutro. Propalo drustvo, siromastvo i beznadje, pad morala, anomija. "Vlast" se otudjila, laze i pljacka ono sto je ostalo, mladi beze u Evropu. Sudstvo... Policija .... A tek vojska... Vlada sa kobojagi ministrima.

Fabrika smrti

03.01.2017 10:05

Jedini biznis koji uvek radi i razvija se!Vrata u Srbiji mu je sirom otvorio Djindjic sa ekipom,kao i tehno muzici kao pokretacem stanja bez uma i Duse!Djindjic,licni promoter Harija Potera,tehno muzike,zastitnik prvih klanova koji su otpoceli biznis na veliko carobnom lulom,koja se kao znak zajednistva deli iz ruke u ruku u ime lepog raspolozenja i bezbriznog opustenog zivota,a koja je vodic u najstrasniju agoniju i raspad svake zajednice!Igranka bez prestanka,koja se vise ne moze zaustaviti!

Neca

03.01.2017 11:13

@Fabrika smrti - Pocelo je to u Slobino doba, a Djindjic,Boris i Vucic samo nastavili svaki sve jace i jace.

Moje cutanje skupo kosta

03.01.2017 10:05

U Srbiji se znaju imena svih krupnih dilera droge i ostalih krimosa, ali ih niko ne dira slobodno setaju. Tek kada se desi neka katastrofa, kao sto je bilo ubistvo Djindjica, za dva sata su im slike na TV. Obican svet se, normalno,pita pa sto taj sljam ne hapse. Nece, zato sto su svi u dilu.

Goran

03.01.2017 10:18

Scenario za onu seriju nije izmisljen. Ne prozivajte i pozivajte jadne i nemocne roditelje nego onog koga treba ako smete.

deda

03.01.2017 10:48

ffgffffgfzfffffffdgffffgffgfgggzgfffggdffffdffffffffffgfffffffffffdfffdfffffzggfzgzffffff

deda

03.01.2017 10:54

dali moze neko sam sebe da uhapsi mozda i moze sli nece zasto bi oni profitiraju a hapse sirotinju

Goran

03.01.2017 11:11

Pa kako sad to? Zar nisu unisteni zemunski, pa klan Sarica, Kosmajca...?! Ili je to samo nova vlast dovela nove ljude koji ce se baviti tim biznisom i deliti profit? Zatajila je u ovome najvise drzava, bolje receno VLAST! Dok drzava ne odluci da se obracuna, nema nista od te price. A vlast nece! Zapitajte se ZASTO?!

Pih

03.01.2017 11:36

@Goran - Kog Kosmajca,njega je jedan oklevetao. On je zvanicno proglasen za postenig coveka koji ce da naplati odstetu od nas..

Pedja

03.01.2017 11:15

Zmija se u glavu udara! A svi znamo gde je "glava"!

DA

03.01.2017 11:29

@Pedja - Ne,ne znamo svi .Mi zivimo u zemlji rullje koja glumca Okanovica zaustavlja na ulici da ga pita gde su mu pre koje je ukrao/tumnaceci lik lopova.

Miljan

03.01.2017 11:39

Decu nam truju Albanski,Turski,dileri kao produžena filijala CIA,Američka vojska,Alkaida Islamska država.

DA

03.01.2017 14:30

@Miljan - Prekide ti se nabrajanja nesto.

deda

03.01.2017 12:42

samo mislim da se vise narod drogira naj poznatijom drigom kju mozrs dobiti u apoteci i u prodavnici a to je bromazepan i vatrena vodica sta je po tom pitanju to je normalno a oni se uvatli za marihuanu a polude narod od tableta koje prepisuju doktori

Mili

03.01.2017 19:22

@deda - Uvek bilo u modi Samo je sad najjeftinija kao nikad Zato što policija drži sve Nikad vise droge na tržištu E moj doktore