Bitkoin
EPA/SASCHA STEINBACH
Bitkoin

EPA/SASCHA STEINBACH

Bitkoin, Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Čuveni digitalni novčić doživeo je pravi bum u kriznoj 2020, a trend napredovanja bitkoina nastavlja se i ove 2021. godine. Razlog za to su i dalje nestabilna finansijska tržišta, širom sveta, ali i sve češće okretanje kompanija kriptovalutama, kao opcijama za "regularno plaćanje".

Mimo toga, centralne banke nameravaju da uvedu digitalne nacionalne valute, koje bi parirale kriptovalutama, jer su u strahu od dominacije ovakve vrste novca. Ostaje da se vidi i šta će biti sa fiat novcem, kroz vreme.

Druga najpopularnija kriptovaluta, etereum, takođe je uznapredovala u poslednje vreme i sada vredi čak 2.160 dolara, ipak, bitkoin ostaje da dominira sa vrednošću od 60.900 dolara.

Mislim da sam rekao da bitkoin ide u beskonačnost i to je nekako teško shvatiti, jer ga merim u dolarima - kazao je nedavno Pauel Blumberg, kada je upitan da predvidi cenu najpoznatije kriptovalute na kraju 2021.

Dodao je da se njegova vrednost može povećati sa trenutne "cene" ili jednog novčića za Teslin Model 3 - na "jedan novčić za Lamborgini" do kraja 2021, odnosno "jedan novčić za Bugati" do 2023. godine.