Naftna polja u Saudijskoj Arabiji
Youtube/Printscreen
Naftna polja u Saudijskoj Arabiji u plamenu, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Primetan je pad proizvodnje sirove nafte na svetskom tržištu

* Bombardovana su naftna polja Abkajk i Hurajs u Saudijskoj Arabiji 

* Ona su epicentar ili srce svetskog naftnog sistema

Napad bespilotnih letelica na najveća postrojenja nafte u Saudijskoj Arabiji, uključujući i najveće svetsko postrojenje za preradu, mogao bi da bude veliki rizik i da izazove pad proizvodnje sirove nafte, jer je nakon incidenta proizvodnja u monarhiji prepolovljena.

Pročitajte još:

Naoružani dronovi su ciljali rafineriju u oblasti Abkajk, dragulj saudijske naftne infrastrukture, koja je ključna za globalno snabdevanje ovim energentom, kao i rafineriju na ogromnom naftnom polju Hurais.

Veliki udar za Saudijsku Arabiju - proizvodnja nafte opala za 50 odsto!

AUTOR: Sputnjik/D.S. DATUM I VREME: 15.09.2019. 14:27 Neverovatno! Nafta, Foto: Printscreen youtube Teroristički napad je doveo do smanjenja proizvodnje gasnog kontenzanta u visini od oko 2 milijarde kubnih metara. Ministar energetike Saudijske Arabije Abdel Aziz bin Salman potvrdio je da je u jučerašnjem napadu na naftne objekte Kraljevine proizvodnja nafte u zemlji opala za 50 odsto.

Napad, za koji se tvrdi da su ga izvršili jemenski pobunjenici Huti, ozbiljno je oštetio proizvodne kapacitete kraljevstva, oborivši dnevnu proizvodnju na više od 5 miliona barela sirove nafte.

Uprkos garancijama Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da su globalna tržišta nafte "dobro snabdevena", i naftni gigant "Saudi Aramco" javlja da mogu obnoviti proizvodnju.

Princ Muhamed je besan! Naftna polja i dalje gore! Zemlja u haosu, a odluka je doneta (VIDEO)

AUTOR: Alo/Al Jazeera/ Blic/V.M. DATUM I VREME: 15.09.2019. 22:06 Donald Tramp je spreman da pomogne.

Ako nestašica potraje duže vreme, postoji bojazan da bi cena nafte mogla naglo da poraste na 100 dolara, tvrde stručnjaci. Napad na saudijske naftne objekte je "poput ogromnog srčanog udara na tržište nafte i globalnu ekonomiju", izjavio je bivši savetnik za energetiku i ekonomiju predsednika Džordža Buša, Bob Meknali. Zabrinut je i posmatrač OPEC-a, dugogodišnji konsultant "IHS Markita", Rodžer Divan.

- Abkajk je srce sistema i upravo su imali srčani udar - rekao je Divan za "Bloomberg".

Iako se mnogi slažu da naftno tržište ne može zanemariti napad u Abkajku, koliko će skočiti cena nafte, još uvek je veliko pitanje. Andrev Lipov iz "Lipov Oil Associates" očekuje da će nafta skočiti u rasponu od 5 do 10 dolara po barelu, dodavši i do 25 centi po galonu za benzin, prenosi CNBC.

Vašington najavljuje da je spreman da ukloni sve moguće probleme. U subotu je Ministarstvo energetike saopštilo da SAD mogu rasporediti resurse iz Strateških rezervi nafte koje iznose gotovo 645 miliona barela nafte.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!