Nafta
Printscreen youtube
Nafta, Foto: Printscreen youtube

Teroristički napad je doveo do smanjenja proizvodnje gasnog kontenzanta u visini od oko 2 milijarde kubnih metara.

Ministar energetike Saudijske Arabije Abdel Aziz bin Salman potvrdio je da je u jučerašnjem napadu na naftne objekte Kraljevine proizvodnja nafte u zemlji opala za 50 odsto.

Prema rečima ministra, "eksplozije su dovele do prekida isporuka sirove nafte u visini od 5,7 miliona barela, što je oko 50 odsto proizvodnje kompanije".

Deo tih gubitaka će biti nadoknađen iz rezervi. Osim toga, ukazao je on, teroristički napad je doveo do smanjenja proizvodnje gasnog kontenzanta u visini od oko 2 milijarde kubnih metara koji se koristi za proizvodnju 700 hiljada barela tečnog prirodnog gasa, što prepoloviti zalihe etana i tečnog prirodnog gasa.

Ministar je rekao da je 14. septembra u 03:31 i 03:42 ujutru na fabrikama nacionalne nafte kompanije Saudi Aramco došlo do nekoliko eksplozija.

- Teroristički napadi su doveli do privremenog prekida proizvodnje na preduzećima u Abkaiku i Hurajsu. U ovom trenutku kompanija se bavi procenama štete i tokom 48 sati će predstaviti podatke o posledicama napada - rekao je Abdel Aziz bin Salman.

Pročitajte još:

Među personalom firme nema povređenih, naglasio je on.

Jemenski pobunjenici Huti su preuzeli odgovornost za napade dronovima na pogone kompanije "Saudi Aramko".

Saudijska Arabija najveći je svetski izvoznik nafte, tako da se može očekivati da se posledice ovog napada odraze i na cenu nafte.

Posledice mogu biti takve da dovedu da se cena nafte u celom svetu značajno poveća.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina