Naftno polje u plamenu
Youtube/Printscreen
Naftno polje u plamenu

Youtube/Printscreen

Naftno polje u plamenu, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Huti su preuzeli odgovornost za napade u ranim jutarnjim satima, u kojima je učestvovalo deset dronova

* Napadima na ova dva postrojenja proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji smanjena je za oko 5,7 miliona barela dnevno (oko 50 odsto)

* Američki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran, rekavši da nema dokaza protiv Jemena

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman rekao je američkom predsedniku Donaldu Trampu da je kraljevstvo "spremno i sposobno" da odgovori na najnovije napade na njihova naftna postrojenja, za koje su odgovornost preuzeli Huti pobunjenici u Jemenu, preneli su državni mediji.

Saudijski kralj Salman

Printscreen

Saudijski kralj Salman, Foto: Printscreen

- Kraljevina je spremna i u mogućnosti da se suoči i izbori s terorističkom agresijom - rekao je Trampu Bin Salman u telefonskom razgovoru u subotu, prenosi Saudijska novinska agencija (SPA).

Pročitajte još:

Prema saopštenju ambasade Saudijske Arabije u Vašingtonu, Tramp je rekao Bin Salmanu da su Sjedinjene Države spremne na saradnju s kraljevstvom kako bi zaštitile njegovu bezbednost posle napada dronovima. U telefonskom razgovoru Tramp je takođe rekao prestolonasledniku da napadi nanose štetu Sjedinjenim Državama i globalnim ekonomijama, prenela je SPA.

Huti, koji se od 2015. u građanskom ratu u Jemenu bore protiv snaga koalicije predvođenih Saudijskoj Arabijom i Ujedinjenim Arapaskim Emiratima, preuzeli su odgovornost za napade u ranim jutarnjim satima, u kojima je učestvovalo deset dronova. Napadi su prouzrokovali požare u rafineriji nafte u Abkajku, najvećem kompleksu za preradu nafte na svetu, kao i na velikom naftnom polju Hurajs.

Napadima na ova dva postrojenja, koji su se dogodili u trenutku kada se saudijska državna kompanija za proizvodnju nafte i gasa "Aramco" sprema za izlazak na berzu, proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji smanjena je za oko 5,7 miliona barela dnevno (oko 50 odsto).

Obustavljena proizvodnja nafte u napadnutim pogonima

Saudijska Arabija prekinula je proizvodnju nafte i gasa nakon napada dronova na dva najveća naftna postrojenja, preneo je BBC. Ministar energetike, princ Abdulaziz bin Selman, izjavio je da su napadi dronovima uticali na smanjenje proizvodnje sirove nafte za 5,7 miliona barela dnevno.

Američki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran, rekavši da nema dokaza protiv Jemena. Saudijci inače predvode vojnu koaliciju koju podržava Zapad, podržavajuci jemensku vladu, dok Iran podržava pobunjenike Hute.

Veliki udar za Saudijsku Arabiju - proizvodnja nafte opala za 50 odsto!

AUTOR: Sputnjik/D.S. DATUM I VREME: 15.09.2019. 14:27 Neverovatno! Nafta, Foto: Printscreen youtube Teroristički napad je doveo do smanjenja proizvodnje gasnog kontenzanta u visini od oko 2 milijarde kubnih metara. Ministar energetike Saudijske Arabije Abdel Aziz bin Salman potvrdio je da je u jučerašnjem napadu na naftne objekte Kraljevine proizvodnja nafte u zemlji opala za 50 odsto.

Princ Abdulaziz je kazao da ce zbog napada dronovima proizvodnja nafte privremeno biti obustavljena u napadnutim postrojenjima Abkajk i Kurais. On je takođe poručio da će deo smanjenja proizvodnje nadoknaditi povlačenjem Aramkovih zaliha nafte. Ipak, još nije jasno na koji način će se ova obustava odraziti na globalno tržište ovog energenta. U napadima nije prijavljena nijedna žrtva.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!