Siniša Mali u Skupštini Srbije
Tanjug/T. VALIČ
Siniša Mali u Skupštini Srbije

Tanjug/T. VALIČ

Siniša Mali u Skupštini Srbije , Foto: Tanjug/T. VALIČ

Prvi je Zakon o Privremenom registru punoletnih građana koji je osnov za davanje pomoći od 60 evra građanima.

"Podsećam da će naši najstariji sugrađani dobiti i dodatnih 50 evra. Iznos od 60 evra dobiće svi punoletni na dan stupanja zakona na snagu, koji žive na teritoriji Srbije i koji se prijave. Za prethodnu pomoć se prijavilo preko četiri miliona građana, a sa onima koji nije trebalo da se prijavljuju, preko šest miliona ljudi", rekao je Mali.

Garanta šema

"Garantna šema podrazumeva da garancije na kredite, koje banke daju privrednicima, daje država. Ovo je jako bitno za nas, mi nemamo zatvaranje fabrika, otpuštanja, kao što je to slučaj u svetu", istakao je Mali i dodao da su uslovi tih kredita da se daju sa periodom optlate od 36 meseci, uz obavezan grejs period od 18 do 24 meseca.

Postignut dogovor sa frilenserima

Pred poslanicima su još tri zakona kojim će se rešiti i pitanje frilensera.

"U poslednjih par meseci imali smo veliki broj razgovora. Juče je bio poslednji i uspeli smo da usaglasimo rešenje, koje će doći usvajanjem ovih zakona", rekao je Mali.

Vlada je prihvatila predlog udruženja da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto.

Na sastanku je dogovoreno da će radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogućiti upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Poslanici će raspravljati o Predlogu zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije, Predlogu zakona o izmenama zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške, Predlogu zakona o potvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi.

Raspravljaće i o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Predlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.