SRBIJA STAJE NA NOGE Održan sastanak za pomoć privredi, Mali: Našli smo način da pomognemo

Danas je u Privrednoj komori Srbije održan sastanak na kome su razmatrane mere podrške za sektore koji su posebno ugroženi usled negativnih posledica pandemije virusa Kovid-19.

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: printscreen instagram

Ministar finansija Siniša Mali je predstavnicima sektora turizma, hotelijerstva i drumskog saobraćaja izneo konkretne predloge, a sve u cilju održavanja njihove likvidnosti i što bržeg pokretanja privredne aktivnosti.

Nakon što su na prethodnim sastancima razmatrani predlozi privrednika, ministar je istakao da je država našla način da im pomogne, kao što je to učinila i sa sveobuhvatnim programom podrške ekonomskih mera za privedu. 

Podsećajući privrednike da već imaju pravo da koriste mere kao što su odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, isplatu minimalne zarade i korišćenje jeftinih kredita, Mali je rekao da je najvažnije da se tim sektorima obezbedi dodatna likvidnost.

Upravo zbog toga, biće im obezbeđeni povoljniji uslovi za apliciranje za kredite, a koji bi podrazumevali duži period otplate i duži grejs period. Takođe, privredni subjekti iz navedenih sektora bi u tom slučaju kod Fonda za razvoj imali pravo da apliciraju za veće maksimalne iznose nego što je trenutno slučaj, ukoliko budu ispunjavali propisane uslove.

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

Na sastanku je dogovoreno da će u narednim danima biti donet i regulatorni okvir koji će ove mere zakonski regulisati.

Mali je zaključio da je država brzo i efikasno reagovala u novonastaloj situaciji koja je izazvana pandemijom virusa korona, te dodao da se za manje od deset dana očekuje i isplata druge minimalne zarade.

Sastanku su prisustvovali predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić i pomoćnik ministra Dragan Demirović, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi