Benzinska pumpa, NIS, gorivo
Alo!/Nenad Vujanović
Benzinska pumpa, NIS, gorivo

Alo!/Nenad Vujanović

Benzinska pumpa, gorivo, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Cene goriva u Srbiji pašće do kraja sledeće nedelje za tri dinara po litru, čime će se vratiti na nivo na kom su bile pre sukoba na Bliskom istoku u septembru i naglog poskupljenja nafte.

Tako će benzin sa septembarskih 150,9 dinara pojeftiniti na 147,9 dinara, dok će dizel umesto 162,9 dinara koštati 159,9 dinara.

saudijska arabija, rakete

Printscreen Twitter

saudijska arabija, napad, Foto: Printscreen Twitter

Prema rečima naftaša i stručnjaka, razlog za ovo pojeftinjenje leži u tome što je Saudijska Arabija povratila proizvodnju na period od pre napada na postrojenja kompanije "Aramko". Takođe, na smanjenje cena uticala je i manja potražnja nafte u Kini zbog carina nametnutih od strane SAD. Sve to je dovelo do toga da je cena referentne nafte "brent" na svetskom tržištu pala na 61,06 dolara za barel u odnosu na 66,28, koliko je iznosila u septembru. To se odmah preslikalo i na maloprodajne cene u našoj zemlji jer gotovo svu naftu uvozimo.

PROČITAJ JOŠ:

Već je jeftinije

Vlasnik naftne kompanije "Knez petrol" Srđan Knežević kaže da cene na pumpama rastu i padaju u zavisnosti od cene sirove nafte na berzi.

- Gorivo na pumpama je još u petak pojeftinilo za dinar po litru, pa je tako benzin sada 149,9 dinara, a dizel 161,9 dinara. Očekujem da će u narednih sedam dana cena pasti još dva dinara po litru i da će od početka naredne nedelje benzin koštati 147,9 dinara, a dizel 159,9 dinara. To je ukupan pad cene naftnih derivata za tri dinara po litru, što znači da se vraćamo na onaj nivo od pre poskupljenja, do koga je došlo sredinom septembra zbog krize na Bliskom istoku. Za sada nema naznaka da će biti novih poskupljenja benzina i dizela, ali sve zavisi od tržišta i cene barela sirove nafte na berzi - rekao je Knežević.

On dodaje da su naftaši uvek zadovoljni kada mogu da spuste cene jer tako imaju veću prodaju.

- Gotovo sva nafta u Srbiji se uvozi i stoga mi direktno zavisimo od cene barela na svetskoj berzi. Kad je ta cena rasla, i mi smo morali da podižemo cene na pumpama, a sad kada pada, mi spuštamo cenu. Naravno da se i nama isplati kada je manja cena, jer je to bolje za prodaju. Iskreno da vam kažem, jedva čekam kad počne da pada cena barela sirove nafte i kad mogu da spustim cene benzina i dizela na pumpama - kaže sagovornik.

Zavisimo od uvoza

Nebojša Atanacković iz kompanije "Nafta" a. d. istakao je da potrošači u Srbiji osete svaku promenu na tržištu nafte jer se ovaj energent uvozi. Uz to, on napominje da je cena nafte najnestabilnija i da se menja i zbog najmanjih događaja.

- Mi smo deo tog globalnog tržišta jer uvozimo naftu. Zbog toga svako pomeranje cena u svetu utiče i na nas. Sada je Saudijska Arabija povratila proizvodnju na 11,3 miliona barela dnevno, a uz to je i manja potražnja u Kini zbog američkih carina. To je uzrokovalo pad cena sirove nafte na svetskoj berzi - rekao je Atanacković i dodao:

Barbara Vitez viđena u noćnom klubu u Mađarskoj!

AUTOR: Informer/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 08.10.2019. 23:44 "Devojka je pre mesec dana bila u jednom noćnom klubu u Budimpešti, i to u dva navrata. Ljudi su je prepoznali i slikali", tvrdi detektiv Stevan Đokić. Barbara Vitez, Foto: privatna arhiva Barbara Vitez iz Sente, koja je nestala 25. novembra 2016.

- Nažalost, niko ne može da garantuje da će cene ostati na tom nivou. Tržište nafte je najnestabilnije i svaka mala trzavica u svetu dovede do rasta ili pada cena na berzi.

Ekonomisti: Moguć pad i drugih cena

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da bi nagli pad cene goriva morao da se odrazi i na pojeftinjenje velikog broja proizvoda.

- Ovo je sjajna vest za celu privredu i sve nas. Cena goriva utiče i na cene svih ostalih namirnica koje se transportuju. Kada je gorivo poskupljivalo u prethodnom periodu, i ostale cene su skakale. Zbog toga se sada s punim pravom očekuje da pojeftini najpre transport, a potom i namirnice u prodavnicama. Nije realno očekivati da pad cena namirnica bude ekvivalentan padu cene goriva jer je to samo jedan činilac koji formira cenu - poručio je Madžar.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

MMS Car

12.10.2019 16:56

Lepa vest...