udžbenici, škola, knjige
shutterstock
udžbenici, škola, knjige

shutterstock

udžbenici, škola, knjige, Foto: shutterstock

* Na tržištu udžbenika za srednje stručne škole vlada pravi haos

* Novih knjiga nema jer se autorima ne isplati pisanje

* Preprodavci koriste priliku i polovne knjige naplaćuju do pet puta više od realnih cena

 

Dok se tržište udžbenika za osnovnu školu u Srbiji procenjuje na više desetina miliona evra, udžbenike za srednje stručne škole neće niko da objavljuje jer se ne isplati.

Zbog toga roditelji muku muče kako bi pronašli knjige za svoje srednjoškolce jer su pojedine poslednji put štampane pre deceniju, čak i više, i ne mogu se kupiti u knjižari jer su u međuvremenu rasprodate. 

Tržište udžbenika u Srbiji procenjeno na 50 miliona evra! Najveći deo zarade uzimaju stranci!

AUTOR: E. A. DATUM I VREME: 05.09.2019. 07:00 - 05.09.2019. 07:12 Prosečna cena kompleta 12.000 dinara * Roditelji đaka u Srbiji svake godine imaju glavobolju * U proseku za jedan komplet knjiga moraju najmanje da izdvoje 12.000 dinara * Na tržištu udžbenika vlada haos Roditelji đaka u Srbiji svake godine drže se za glavu kad treba da kupe knjige za školu jer u proseku iz novčanika za samo jedan udžbenički komplet daju oko 12.000 dinara.

 

Tu situaciju prodavci polovnih udžbenika i te kako koriste, pa traže dva puta, a neki i do pet puta više od cene nove knjige.

Najveći problem sa nedostatkom udžbenika imaju učenici srednjih medicinskih škola, čiji broj u Srbiji uopšte nije zanemarljiv. Neke od knjiga kojih nema ni za lek su i „Specijalna rehabilitacija“ autora Predraga Zekovića i „Kineziterapija“ Dragana Vulovića. Oba ova udžbenika za četvrti razred je nacionalni izdavač, Zavod za udžbenike, kako saznajemo, poslednji put štampao 2009. godine.

- Tih udžbenika više nema u knjižarama jer su rasprodati. Inače, jedan je koštao oko 700 dinara, što znači da bih za dva platio oko 1.400 dinara. Zbog toga sam se odmah uputio kod uličnih prodavaca. Međutim, kad su mi saopštili cene - frapirao sam se. Samo za jedan polovni udžbenik tražili su mi 1.500 dinara. Stvarno nečuveno! Posle su mi drugi roditelji kazali da preko interneta ta dva udžbenika, naravno polovna, prodaju i za 5.000 dinara, što je 2.500 dinara po udžbeniku. Nećemo kupovati, već ćemo fotokopirati. Zaista mi ne pada na pamet da tim lopovima za polovne knjige dajem basnoslovnu sumu. Sram da ih bude, stvarno bezobrazluk - kaže za „Alo!“ otac jednog srednjoškolca.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Inače, do 2003. godine je sve udžbenike u Srbiji štampao nacionalni izdavač Zavod za udžbenike, a onda su prvo putem ogleda, a kasnije i zakonski, otvorena vrata privatnim izdavačima. Međutim, ni Zavodu, čiji je udeo na tržištu udžbenika danas svega nekoliko procenata, kao ni mnogobrojnim privatnim stranim i domaćim izdavačima, ne isplati se da štampaju niskotiražne knjige kakvi su udžbenici za stručne predmete za srednje škole zato što je pitanje da li će i kada i taj mali tiraž koji štampaju prodati, jer nemali broj đaka nasleđuje knjige ili pak kupuju polovne. Mnoge knjige za stručne predmete za srednje škole poslednji put su štampane i pre više od decenije.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da je, osim sa udžbenicima za medicinske škole, problem i sa onima za mašinsku, kao i hemijsku struku, ali i za đake koji pohađaju tekstilnu, kožarsku, građevinsku i druge stručne škole.

- Sve srednje stručne škole imaju problem sa udžbenicima za stručne predmete jer niko od izdavača neće da napiše i objavi udžbenik koji ima mali tiraž, od 300 ili 500 komada, ne isplati im se. Zakonski, stručna veća srednjih škola za grupe stručnih predmeta mogu objavljivati udžbenike ili priručnike koji su neophodni i kojih nema na tržištu, ali se to iz nekog razloga ne radi, da li zbog nedostatka motivacije ili nečeg drugog, ne znam - navodi Antić.

On ističe da je jedino rešenje da Ministarstvo prosvete uputi dopis svim školama kako bi se sastala ta stručna veća i dogovorila se da se štampa novi udžbenik.

- Svaki direktor stručne škole, recimo mašinske struke, može da predloži tri profesora, pa neka svako od njih napiše po lekciju, eto ga jedan kvalitetan udžbenik. Naravno sve to mora da bude i prođe kontrolu stručnih recenzenata, recimo pri Ministarstvu prosvete ili pri fakultetu, koji bi prekontrolisao sadržaj kako se ne bi objavljivalo sve i svašta - pojašnjava Antić.

REPORTERI ALO! OBIŠLI BAZAR U KOSOVSKOJ ULICI Polovne knjige čekaju kupce

Nemamo obavezu, nema ekonomske opravdanosti

U Zavodu za udžbenike kažu za „Alo!“ da zakonski nijedan izdavač, samim tim ni oni, nema obavezu da štampa udžbenike za srednje škole. - Velika konkurencija u toj oblasti dovela je do toga da se otvori pitanje niskotiražnih udžbenika, kojima, između ostalih, pripadaju i određeni naslovi za srednje stručne škole. Njihova proizvodna cena u odnosu na tiraž prevazilazi ekonomsku opravdanost. Iz tog razloga, Zakon je predvideo da zajednice srednjih škola (stručna veća) mogu objavljivati udžbenike (priručnike) koji su neophodni, a kojih nema na tržištu - navode za „Alo!“ u Zavodu.

 BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete