udžbenici, škola, knjige
shutterstock
Udžbenici knjige kupovina škola

Nenad Mihajlović

* Roditelji đaka u Srbiji svake godine imaju glavobolju

* U proseku za jedan komplet knjiga moraju najmanje da izdvoje 12.000 dinara

* Na tržištu udžbenika vlada haos

 

Roditelji đaka u Srbiji svake godine drže se za glavu kad treba da kupe knjige za školu jer u proseku iz novčanika za samo jedan udžbenički komplet daju oko 12.000 dinara. Iako je otvaranje tržišta udžbenika, koji je do 2003. isključivo bio u rukama državnog „Zavoda za udžbenike“, trebalo da spusti cene, a podigne kvalitet, dogodilo se suprotno. Zato danas imamo situaciju da novac od udžbenika ide na račune stranih izdavačkih kuća, dok je nacionalni izdavač u školama prisutan samo u tragovima.

Ako vam dete kreće u prvi razred imate pravo na dva slobodna dana

AUTOR: Blic/D.S. DATUM I VREME: 01.09.2019.

 

Vrednost tržišta udžbenika u Srbiji procenjuje se na oko 50 miliona evra, a najveći deo tog kolača odlazi stranim izdavačima. Tako, recimo, zastupljenost stranih izdavača na srpskom tržištu udžbenika za prvi i peti razred iznosi čak 87,4 odsto.

Samo „Klet“ zajedno sa firmama „Novi logos“ i „Freska“, koje su zajedno deo iste nemačko-slovenačke grupacije, pokriva skoro 50 odsto tržišta udžbenika za osnovne škole.

Do 2003. godine situacija je bila potpuno drugačija. Sve udžbenike u Srbiji štampao je državni izdavač, a onda su prvo putem ogleda, pa kasnije i zakonski, otvorena vrata privatnim izdavačima. Danas, 2019. godine, imamo situaciju da je nacionalni izdavač zamenjen privatnim i da udeo „Zavoda“ na tržištu udžbenika iznosi svega nekoliko procenata.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Iako je ideja bila da uvođenjem većeg broja učesnika na tržištu dođe do obaranja cene udžbenika, ali i podizanja kvaliteta sadržaja, cene su danas paprene, a vrednovanje kvalitetu udžbenika iz kojih deca danas uče nikada nije urađeno.

Ono što predstavlja veliki problem mnogim roditeljima jeste i to što deca više ne mogu ni da nasleđuju udžbenike jer izdavači maltene svake godine prave zanemarljive, kozmetičke izmene, pa nastavnici teraju roditelje da kupuju nove knjige zbog izmenjene jedne ili dve rečenice.

- To što primat imaju privatni izdavači znači da su se veoma dobro organizovali prema školama i da skrivenom korupcijom uspevaju da zauzmu dominantan položaj na tržištu prodaje udžbenika u Srbiji. Podsetiću vas da smo pre nekoliko godina imali slučaj da je sin načelnika Republičke prosvetne inspekcije radio s prodajom udžbenika, tako da je to nekada bilo sistemski podržano kako bi se privatnici uključili u preprodaju udžbenika zbog čega je „Zavod“ uspeo da maltene propadne i da nema nikakav uticaj na prodaju udžbenika u Srbiji, što je opasno - smatra Mario Spasić iz Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“.

On ističe da bi u Srbiji trebalo da postoje jedni udžbenici za jednu oblast.

- Ministar Mladen Šarčević već je govorio o jednom udžbeniku za jednu oblast. Nema potrebe imati na stotine, ipak se radi o znanju kao nacionalnom resursu Republike Srbije - navodi Spasić.

Komplet knjiga i do 17.000 dinara

Komplet knjiga od sedam udžbenika za prvi razred od najzastupljenijih izdavača u Srbiji iznosi 5.350 dinara, deset knjiga za četvrti razred košta 5.710 dinara, a komplet za šesti razred je okruglo 15.000 dinara. Kao i svake godine, najskuplje su knjige za osmi razred, a komplet sadrži čak 25 udžbeničkih jedinica i njegova cena je 16.829 dinara.

 

BONUS VIDEO: Policijski helikopteri nadleću Novi Beograd i Batajnicu