Bazar knjiga u Kosovskoj ulici
Alo / Nenad Vujanović
Bazar knjiga u Kosovskoj ulici

Alo / Nenad Vujanović

Bazar knjiga u Kosovskoj ulici, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Reporteri „Alo!“ zatekli su na bazaru knjiga nekolicinu roditelja u potrazi za udžbenicima za narednu godinu, a više onih koji bi želeli da prodaju stare komplete.

Iako je do početka školske godine ostalo svega četiri dana, potraga za knjigama još nije prioritet, kada je reč o opremanju školaraca, saznajemo od prodavaca u Kosovskoj.

Merlin Danilović

Merlin Danilović, Foto: Alo / Nenad Vujanović

- Obim posla je znatno manji nego proteklih godina, ali očekujemo da će za vikend i tokom naredne nedelje biti više posla, kada počne škola. Za sada se najviše traže udžbenici za osnovnu školu, šesti, sedmi i osmi razred. Ljudi počinju polako da se interesuju i za srednju, sad će i oni dobiti potreban spisak, tako da se nadamo i obimnijem poslu - kaže za „Alo!“ Merlin Danilović. 

Dopuna kućnog budžeta

Među građanima u Kosovskoj zatekli smo i na one koji žele da prodaju polovne udžbenike.

- Završila sam školu i želim da prodam sve knjige, da mi ne skupljaju prašinu. Novac ću preusmeriti na kupovinu udžbenika za fakultet - kaže Katarina Žutić.

- Ove godine smo supruga i ja rešili da kupimo nove knjige sinu koji polazi u treći razred. Nadam se da ću uspeti da prodam njegove knjige od prošle godine, da malo dopunimo budžet - ističe Branko Maksimović.

- Neke sam knjige zamenila, a radne sveske sam kupila u knjižarama. Za ostalo ću sačekati da se profesori izjasne kog izdavača zahtevaju - kaže Milica Nenadović, majka dečaka koji kreće u sedmi razred.

Na drugim štandovima situacija je slična. Prodavci očekuju da se Beograđani vrate sa godišnjih odmora, da učenici dobiju spisak potrebnih udžbenika, a najveći problem im predstavlja veliki broj izdavača, jer za jedan predmet moraju imati i do četiri-pet različitih.

- Velika je konkurencija, a previše izdavača. To zbunjuje roditelje, pa često odustaju od kupovine, iako su nam cene povoljne više nego ikad. Najteže prodajemo knjige za strani jezik, jer su one najskuplje. One imaju i nalepnice koje se lepe na časovima, a ne mogu da se skinu, tako da ih je teško preprodati - objašnjava Goran Komanić.

Reporteri „Alo!“ razgovarali su i s roditeljima koji su kupovali u Kosovskoj.

- Zadovoljna sam ponudom i cenama na bazaru knjiga. Moje dete kreće u sedmi razred i uspela sam skoro sve da nabavim. Većinu sam uzela tako što sam u zamenu dala stare udžbenike. Tako sam mnogo uštedela. Imam nekoliko knjiga koje su zastarele i njih mogu da bacim, jer više ne mogu da se koriste za nastavu - kaže nam Dragana Đorđević.

Komentari (1)

nada

29.08.2018 17:49

Ovo je super stvar i deluje pristojno ali kada odu ove tezge naguze se stari zardjali kombiji sa otvorenim gepekom i do zime tu prodaju knjige - bude ruglo !!!!!!!!!!!